Zeman: Lider antiislamskog pokreta je kreten koji sije paniku

Predsjednik je sinoć u intervjuu za češki privatni radio Frekvence 1, kao i prethono ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, hepening anitislamista označio za krivično djelo širenja glasina koje izazivaju paniku
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2016. 09:18h

Predsjednik Češke Miloš Zeman pridružio se oštrim kritikama hepeninga antiislamista koji je izazvao paniku u Pragu i rekao da je vođa pokreta Blok protiv islama "kreten".

Lider pokreta Blok protiv islama Martin Konvička prije nedjelju dana je izazvao paniku među turistima u centru Praga kada je u legalno prijavljenom i odobrenom hepeningu "Okupacija Praga" upao na trg prerušen u imama, na kamili, zajedno sa maskiranim naoružanim lažnim teroristima Islamske države u vojnom džipu uz uzvike "Alahu akbar" i pucnjavu iz automatskog oružja.

Taj performans su već osudili premijer Bohuslav Sobotka i ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, a sada i Zeman, koji se inače pojavio na skupu u organizaciji Konvičke na 25. godišnjicu češke "plišane revolucije".

"Slažem se sa mišljenjem premijera da se Konvička pokazao kao kreten. Nemam ništa protiv njegove kritike islama i u velikoj meri se sa tom kritikom slažem. Ali to što je uradio na Staromnjestkom trgu, to veoma liči na ono što je uradila svojevremeno umjetnička grupa Ztohoven kada se ubacila u program Češke televizije i simulirala eksploziju atomske bombe nad planinama Krkonoše", kazao je Zeman.

Predsjednik je sinoć u intervjuu za češki privatni radio Frekvence 1, kao i prethono ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, hepening anitislamista označio za krivično djelo širenja glasina koje izazivaju paniku.

"Takva nepotrebna glupost povećava rizik terorizma u Češkoj, zato što nije prošla nezapaženo u medijima. Širila se i preko interneta. Ne znam šta će o tome misliti teroristi u Siriji i Iraku da se neko u centru glavnog grada Češke igra da je oni i maše njihovom zastavom", kazao je u nedjelju češkoj televiziji ministar Hovanec.

Ministar je dodao da je puka sreća da Staromnjestskim trgom nije prolazio neko naoružan, jer bi mogao da puca, ubjeđen da je zaista riječ o teroristima.

Premijer Sobotka i ministar Hovanec kazali su da država mora da štiti Čehe od takvih ljudi kao što je Konvička.

Za posljednji izgred Konvički prijeti do pet godina zatvora za širenje glasina koje seju paniku.

Bonus video: