ČLANICE NEMAJU JEDINSTVEN STAV

Merkel sa 15 lidera zemalja EU pred prvi samit bez Britanije

"Ovo je zapravo veoma teška radna sedmica, ali za Angelu Merkel samo zagrijavanje. Stres manje ili više - bitno je da ona sada zna šta ko misli i s kim može da računa. To će joj pomoći da polako razradi strategiju sa veliki samit EU u Briselu, koji se održava u septembru"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2016. 17:09h

Angela Merkel provela je cijelu nedelju na evropskoj turneji kako bi razgovarala sa premijerima 15 zemalja EU prije nego što razradi strategiju za septembarski samit EU, prvi kome neće pristustvovati Velika Britanija, javlja Radio Dojče vele.

Članice EU nemaju jedinstven stav o tome kako se odnositi prema ovoj zemlji, podsjeća Dojče vele, uz ocjenu da to "nije dobro."

Kancelarka se zato najprije sastala sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i italijanskim premijerom Mateom Rencijem na nosaču aviona pred italijanskim ostrvom Ventotene.

Oland je upozorio na opasnost "podjele i rascjepkavanja" EU. Renci i on spadaju u političare koji priželjkuju da se napravi odlučan rez u odnosu na Britance, jasna granica između onih koji pripadaju i koji ne pripadaju EU, dok bi se Angela Merkel ovim najradije pozabavila polako i na miru. Nakon susreta jedva da je bilo nekih izjava na ovu temu.

Dva dana kasnije se u Talinu sastala sa estonskim premijerom Tavi Roivasom. Ni tada nije predstavila rezultate susreta, ali, očigledno je željela da malim članicama EU pruži osjećaj da se i one pitaju, ocjenjuje Dojče vele.

"Ovo je faza u kojoj slušamo, razvijamo razumevanje i učimo jedni od drugih", rekla je ona, dok se Roivas zahvalio tražeći snažniju ulogu Njemačke u budućoj EU.

U Pragu, njenoj narednoj stanici, dočekalo ju je puno demonstranata, s obzirom da kancelarka traži evropske kvote za preraspodjelu izbjeglica. "Ne možemo glasati ni za kakav sistem, kojim se insistira stvaranje obavezujućih kvota za preraspodjelu izbjeglica", rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Kancelarka se potom našla sa svim članicama Višegradske grupe. Premijer Sobotka je ponovo bio prisutan, ali i njegove kolege po funkciji iz Poljske, Slovačke i Mađarske, najveći protivnici kvota i njene politike prema izbjeglicama.

Mađarski premijer Viktor Orban iskoristio je priliku da kaže da hoće da se ukinu briselski zaključci o preraspodeli izbjeglica. Orban teži novoj i tehnički bolje opremljenoj granici koja bi štitila njegovu zemlju od izbjeglica.

Merkel je ručala sa svoja četiri kritičara, primjenivši svoju metodu "slušanja, razumjevanja i učenja jednih od drugih". Tokom večeri je usledio finalni susret na domaćem terenu: u dvorcu Meseberg, rezidenciji njemačke vlade pored Berlina. Tamo se na večeri srela sa premijerima Holandije, Švedske, Finske i Danske.

U subotu je razgovarala kancelarom Austrije i premijerima Slovenije, Bugarske i Hrvatske.

Tako se kancelarka sastala sa 15 premijera tokom jedne sedmice.

"Ovo je zapravo veoma teška radna sedmica, ali za Angelu Merkel samo zagrijavanje. Stres manje ili više - bitno je da ona sada zna šta ko misli i s kim može da računa. To će joj pomoći da polako razradi strategiju sa veliki samit EU u Briselu, koji se održava u septembru", navodi njemački radio.