Mađari ponovo grade zid na granici sa Srbijom

“Moramo biti sigurni da neće biti probijanja s juga, i to je razlog gradnje novog zida", rekao je Sijarto
0 komentar(a)
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2016. 16:29h

U Mađarskoj je moguć novi izbjeglički talas i zbog toga se gradi novi zid na južnoj granici sa Srbijom, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto.

“Novi događaji na Bliskom istoku i u regionu i izazovi s kojima je suočen sporazum između Evropske unije (EU) i Turske govore da nije moguće isključiti novi izbjeglički talas”, rekao je Sijarto na marginama Dubrovnik foruma.

On je kazao da se moraju se zaštititi, dodajući da je ograda bila toliko puta probijena.

“Moramo biti sigurni da neće biti probijanja s juga, i to je razlog gradnje novog zida", objasnio je i dodao da novu ogradu treba početi graditi što je prije moguće.

On je ocijenio neprihvatljivim prijedlog mađarskog poslanika da se na ogradu postave svinjske glave kako bi se odvratile izbjeglice koje uglavnom dolaze iz muslimanskih zemalja.

“Budimpešta je uvijek govorila u procesu pregovaranja o sporazumu između EU i Turske da taj sporazum ne može biti jedini instrument, jer nas ne može zaštititi od novog talasa", rekao je Sijarto, prenosi Hina.

On smatra da Unija nije napravila potrebne korake da se zaštiti od migrantskog talasa s juga.

"Svi su mislili da je migracija gotova, ali to nije tako", smatra Sijatro, objašnjavajući da se Budimpešta zato mora organizovati kako bi se zaštitila.

Ranije, premijer Mađarske, Viktor Orban je rekao da ta zemlja planira da izgradi još jednu ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom, kako bi spriječila ulazak migranata.

On je objasnio da će nova ograda, koja će biti izgrađena pored već postojeće, ojačati odbranu kako bi se sprečio eventualni priliv na stotine hiljada ljudi, ukoliko se turska politika prema migrantskom pitanju promijeni, prenio je Rojters.

Bonus video: