Austrija: Gradnja kuće nemoguća misija za mlade generacije

U pokrajinama Gornja Austrija, Donja Austrija i Štajerska bi to možda i bilo ostvarljivo, ukoliko postoji neka ušteđevina i ukoliko 30 godina plaćaju mjesečnu ratu od 1.000 eura
942 pregleda 7 komentar(a)
kuća, Foto: Wikipedia
kuća, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.08.2016. 06:59h

Gradnja kuće u Austriji sada je mnogo skuplja nego što je to bilo nekada, posebno u industrijskim centrima gdje je gusta naseljenost, te da za to treba izdvojiti pozamašnu svotu novca koju mladi bračni parovi nemaju, ukazuju danas stručnjaci za nekretnine.

Ne samo u Beču već i u drugim gusto naseljenim regionima u Austriji, gradnja kuće za mlade bračne parove sa prosječnim primanjima gotovo je nemoguća misija.

Placevi su pored Beča i okoline skupi i u Forarlbergu, Tirolu i većem djelu Salcburga.

Šef instituta za nekretnine, gradnju i stanovanje Volfgang Aman ukazuje da je prosječna kuća koja se danas gradi veličine od 150 kvadrata. Za kuću sa baštom, garažom i nešto odstojanja od susjeda potreban je plac od 500 do 600 kvadrata. Za to je u Forarlbergu potrebno izdvojiti više od 200.000 evra, a u okolini Beča čak i dvostruko i trostuko više.

Jedna kuća u zavisnosti od opremljenosti košta još 200.000 do 300.000 eura.

Ocjena je da jedan mladi bračni par sa prosječnim platama gotovo da ne može da priušti ratu za kredit kojim bi se finansirao ovakav poduhvat.

U pokrajinama Gornja Austrija, Donja Austrija i Štajerska bi to možda i bilo ostvarljivo, ukoliko postoji neka ušteđevina i ukoliko 30 godina plaćaju mjesečnu ratu od 1.000 eura.

Naime, uz pretpostavku da jedan bračni par zarađuje 1.200 eura, a drugi 1.900, kreditna rata bi bila 30 odsto njihovih primanja.

Istovremeno je i stanovanje znatno skuplje ako su uzme u obzir podatak da su kirije za stanove u posljednjih 25 godina udvostručene.

Bonus video: