Turska: Naloženo hapšenje 84 akademika

Uhapšeni akademici su uglavnom sa Selčuk univerziteta, uključujući i bivšeg rektora univerziteta Hakiju Gokbela
4 komentar(a)
Istanbul, Foto: Reuters
Istanbul, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2016. 10:49h

Turski tužioci izdali su naloge za hapšenje 84 akadamika zbog sumnje za povezanost sa muslimanskim propovednikom Abdulahom Gulenom, koji se nalazi u izgnanstvu u SAD-u, a kojeg turske vlasti smatraju odgovornim za organizovanje neuspelog puča, rpenosi danas lokalna štampa.

Policija je pokrenula operaciju u 17 provincija, uključujući i centralnu Anadoliju, koja je centar Partije pravde i razvoja (AKP), prenosi novinska agencija Doga.

Do sada je uhapšeno 29 akademika, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni akademici su uglavnom sa Selčuk univerziteta, uključujući i bivšeg rektora univerziteta Hakiju Gokbela, prenosi AFP.

Turska sprovodi veliki obračun nakon neuspjelog puča 15. jula, kojim je pokušana smena predsjednika države Redžepa Tajipa Erdogana.

Premijer Binali Jildirim izjavio je ove sedmice da je do sada privedeno više od 40.000 državnih službenika od kojih je 20.335 zadržano u pritvoru.

Više od 5.000 državnih službenika je dobilo otkaz, a oko 80.000 je suspendovano, dodao je Jildirim.

Gulen, nekadašnji Erdoganov saveznik, ima snažnu mrežu uticaja u institucijama - sudstvo i policija, kao i medijima i već dugo je pod sumnjom za pokretanje "paralelne države" u Turskoj.

Gulen, koji živi u izgnanstvu u SAD od 1999. godine, odlučno negira da stoji iza pokušaja puča, navodi AFP.

Bonus video: