NATO zabrinut zbog pojačanih tenzija na relaciji Kijev - Moskva

Porošenko je ranije danas izjavio da je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo
0 komentar(a)
Porošenko- Turčinov, Foto: Reuters
Porošenko- Turčinov, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2016. 15:52h

Zvaničnici NATO izrazili su danas zabrinutost zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine i pažljivo prate situaciju, javila je agencija AP.

Neimenovani zvaničnik Alijanse rekao je da Rusija treba da radi na smirivanju tenzija, navodeći da "Moskva nije obezbijedila dokaze da je Ukrajina poslala sabotere da izvrše teroristički napad na Krimu". "Nedavne ruske vojne aktivnosti na Krimu ne pomažu smirivanju tenzija", naveo je on.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je danas da želi da direktno razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i nekoliko zapadnih lidera, u trenutku kada su pojačane tenzije na relaciji Kijev-Moskva, javlja danas Rojters.

Porošenko je naložio Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine da traži telefonske razgovore sa Putinom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Fransoa Olandom, potpredsjednikom SAD Džoom Bajdenom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, saopštila je Pres služba predsjedništva, prenio je Tas s.

"Ministarstvo spoljnih poslova treba da organizuje telefonske razgovore sa čelnicima Njemačke i Francuske u tročlanom Normandijskom formatu, da pozove na razgovor američkog potpredsjednika Džoa Bajdena, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i inicira razgovor sa ruskim predsjednikom Putinom", navodi se u saopštenju.

Porošenko je ranije danas izjavio da je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo.

U odvojenom obraćanju, portparol ukrajinskog Genaralštaba je Rojtersu izjavio da Ukrajina od srijede sprovodi zakazane vojne vježbe.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je juče da je spriječila teroristički napad na Krimu, koji je, kako se tvrdi, organizovala obavještajna agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Putin je potom optužio Ukrajinu da je izabrala terorizam umjesto mira i da "igra opasnu igru" i pozvao SAD i Evropu da učine konkretne korake da utiču na Ukrajinu da promjeni ponašanje.

Porošenko je odbacio tvrdnje Moskve kao "nerazumne i cinične".

Ukrajina insistira na održavanju sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ukoliko i dalje budu rasle tenzije izazvane optužbama Rusije da je zvanični Kijev organizovao napade na Krimu.

Bonus video: