Britanska vlada ne planira drugi referendum o Bregzitu

118 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanski ministar obrazovanja Demjan Hinds izjavio je u nedjelju kako vlada ne planira drugi referendum, odbacivši izvještaje da ministri razmatraju tu mogućnost kako bi prekinuli zastoj oko Bregzita.

Na pitanje novinara Sky News-a planira li vlada referendum, Hinds je odgovorio odrično.

"Ne, drugi referendum donio bi podjele. Građani su glasali, imali smo referendum i sada trebamo sprovesti rezultate glasanja."

On je opisao sporazum premijerke Tereze Mej o napuštanju Evropske unije "uravnoteženim" dogovorom koji bi zastupnici trebali podržati.

Mej je ove sedmice otkazala glasanje o sporazumu o Bregzitu zbog prevelikog protivljenja zastupnika zaštitnom mehanizmu za Sjevernu Irsku koji bi trebao spriječiti ponovno uvođenje čvrste granice na irskom ostrvu, a za koji kritičari smatraju da bi mogao zauvijek vezati Britaniju uz EU.

Nakon samita EU-a u Briselu u petak, Mej je kazala da je moguće da EU da dodatne garancije da će tzv. backstop za Sjevernu Irsku biti privremen, iako su joj evropski čelnici kazali da neće ponovo pregovarati o sporazumu.

Tajms je u subotu objavio da većina britanskih ministara misli da je sporazum o Bregzitu mrtav i da razmatraju druge opcije uključujući novi referendum, prenosi Hina.

Bonus video: