Porošenko: Rusija još ne povlači vojnike sa granice

Predsjednik Ukrajine je kazao da ne vjeruje u smirivanje i da ne vidi razloge za ukidanje vanrednog stanja
587 pregleda 1 komentar(a)
Porošenko, Foto: Reuters
Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2018. 10:37h

Rusija zadržava povećano vojno prisustvo na granici Ukrajine, a poslije vrha tenzija između dvije zemlje u novembru, povukla je "manje od deset odsto" svojih snaga, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

"Glavnina je još tamo, a manje od deset odsto je povučeno", rekao je Porošenko za AFP na konferenciji za novinare o vojnom prisustvu Rusije na granici.

Poslije pomorskog sukoba s Moskvom u Crnom moru krajem novembra, Porošenko je tvrdio da je Rusija drastično ojačala snage na granici i pomenuo prijetnju "totalnog rata".

Potom su ukrajinske vlasti uvele vanredno stanje od 30 dana u pograničnim i priobalnim područjima, što je najnovija epizoda u krizi u odnosima dva susjeda, koja traje više od pet godina.

"Opasnost od invazije ruskih trupa na teritoriju Ukrajine i dalje postoji. I mi smo bez ikakve sumnje pripremljeni", rekao je Porošenko, prenose agencije.

On je kazao da ne vjeruje u smirivanje i da ne vidi razloge za ukidanje vanrednog stanja.

Rusija je 25. novembra zaplijenila tri ukrajinska vojna brodova kod Krima i zarobila 24 mornara, optuživši ih za ilegalni ulazak u njene teritorijalne vode.

Ukrajinski mornari, od kojih su najmanje tri ranjena u novembarskom incidentu, u pritvoru u Rusiji čekaju suđenje za ilegalni prelazak granice.

Bonus video: