Fico: U Slovačkoj visoki rizik od napada, teroristi se provukli u Evropu kao izbjeglice

"Sada imamo posla sa pojedincima teroristima koji su iskoristili migraciju da ilegalno uđu u Evropu. Oni mogu da budu uspješniji nego velike organizovane terorističke grupe. Zato među evropskim premijerima vlada sloga da je to posao prije svega za obavještajne službe čiji rad može da bude najefikasniji", kazao je novinarima Fico
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2016. 11:10h

Slovački premijer Robert Fico obavijestio je danas Slovake na vanrednoj konferenciji za novinare u Bratislavi da bezbjednosna situacija u zemlji nije dobra i da postoji visok rizik od pojedinačnih napada terorista jer su uspjeli da se provuku u Evropu u izbjegličkom talasu.

"Sada imamo posla sa pojedincima teroristima koji su iskoristili migraciju da ilegalno uđu u Evropu. Oni mogu da budu uspješniji nego velike organizovane terorističke grupe. Zato među evropskim premijerima vlada sloga da je to posao prije svega za obavještajne službe čiji rad može da bude najefikasniji", kazao je novinarima Fico.

Slovački premijer upozorio je da tu nisu uspješna razna dosadašnja rješenja kao što je formiranje narodne garde jer se radi o pojedincima i zato je naredio slovačkim obavještajnim službama da one budu maksimalno predusretljive prema zahtjevima za pomoć u borbi protiv terorizma od svake zemlje a takođe su pojačane i aktivnosti redovne slovačke policije.

"Danas i međunarodne institucije dopuštaju da je u Evropi nekoliko stotina potencijalnih islamskih terorista koji mogu da izvrše krupne zločine. Takođe po Evropi se kreće oko 300.000 imigranata o kojima ne znamo ništa, od toga 200.000 na teritoriji Njemačke. Potvrđuje se takođe apsolutna veza između migracije i terorizma. Očigledno je da su migraciju mogli da iskoriste teroristi ne samo da prođu oni već i da prošvercuju oružje takođe i eksploziv", rekao je Fico.

Slovački premijer naglasio je danas da stoji iza svih svojih dosadašnjih izjava o migraciji u kojima je odbijao da Slovačka primi ijednog jeding muslimana izbjeglicu i naređenja da policija proverava i prati i svakog od ono malo muslimana koji već godinama legalno žive i rade u Slovačkoj.

"Insistiramo i dalje na tužbi Evropske unije pred sudom zbog nametanja izbjegličkih kvota. Pozdravljam međutim to što su sada ministri unutrašnjih poslova Evropske unije malo spustili loptu pa se pojavila mogućnost da zemlje članice EU fleksibilnije odlučuju o načinu kako će doprinijeti rješavanju migracijske krize, a ne samo kvotama", rekao je Fico.

Slovački premijer naglasio je da je za njega na prvom mjestu bezbjednost Slovaka i da je jako tužan što su neke zemlje izložene terorističkim napadima, ali da vjeruje da je kategorični stav Slovačke i neke mjere koje je preduzela ipak u njoj smanjio šanse da se i tu takav teroristički napad dogodi.

Fico je izjavio danas je za Evropu ključna saradnja u migraciji sa Turskom koja ima demokratski izabranog predsjednika jer ne može da zamisli šta bi se u Evropi desilo kada bi u nju došla između dva i četiri mliona izbjeglica sa Bliskog istoka koje su trenutno u Turskoj u logorima.

"Mi se samo nadamo da će trenutni procesi u Turskoj biti završeni u skladu sa nekim našim standardima, kako ih mi vidimo. Ali svima nam je vanredno stalo da stabilnosti Turske jer je to ogromna zemlja sa velikim vojnim potencijalom", kazao je Fico.

Bonus video: