Islamska država preuzela odgovornost za napad u Ansbahu

U domu 27-godišnjeg Mohameda D. su takođe otkriveni video snimci u kojima je prikazano nasilje, kao i materijal za pravljenje bombi
0 komentar(a)
Njemačka, napad, Foto: Reuters
Njemačka, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2016. 15:15h

Novinska agencija samozvane Islamske države Amak saopštila je danas da je napad u blizini muzičkog festivala u njemačkom gradu Ansbahu, u kojem je povrijeđeno 15 ljudi, izveo borac IS-a.

"On je izveo napad kao odgovor na poziv grupe da se vrše napadi u zemljama koje čine koaliciju protiv Islamske države", saopštila je agencija Amak, a prenio Rojters.

Na telefonu Sirijca Mohameda D, koji je izvršio samoubilački teroristički napad u Ansbahu, pronađen je video snimak na kojem on izražava lojalnost vođi IS-a Abu Bakr al-Bagdadiju, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman.

On je naveo da je prevod video snimka, u kojem Sirijac govori arapski, pokazao da je on najavio "napad iz osvete" protiv Njemačke, "zato što je ona stala na put islamu", prenijela je agencija AP.

Herman je dodao da se iz snimka može zaključiti da je bombaški napad u Ansbahu, u kojem je povrijeđeno 12 ljudi, bio "teroristički napad".

"Mislim da nakon što smo vidjeli ovaj snimak više nema sumnje da je to bio teroristički napad sa islamističkom pozadinom", istakao je ministar.

U domu 27-godišnjeg Mohameda D. su takođe otkriveni video snimci u kojima je prikazano nasilje, kao i materijal za pravljenje bombi.

Video snimci pronađeni na hard disku napadačevog računara su imali "salafistički sadržaj", rekao je Herman i dodao da je policija takođe pronašla benzin, hemikalije i drugi materijal koji se može iskoristiti za pravljenje bombi.

Bonus video: