Mej najavila praktično rješenje za granicu sa Irskom

Mej je po preuzimanju dužnosti premijera kao svoj prioritet istakla jedinstvo Britanije, a prije Sjeverne Irske posjetila je Škotsku i Vels
1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2016. 14:36h

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je danas tokom prve posjete Sjevernoj Irskoj "praktično rješenje" za granicu sa Republikom Irskom nakon što Britanija napusti Evropsku uniju.

Sjeverna Irska je na referendumu glasala za ostanak Britanije u Uniji, a njena granica će postati jedina granica Ujedinjenog Kraljevstva sa EU poslije Bregzita.

"Niko ne želi povratak granicama prošlosti", rekla je Mej u Belfastu gdje se sastala sa premijerkom Sjeverne Irske Arlen Foster i njenim zamjenikom Martinom Mekginisom, prenosi AFP.

Ona je rekla da želi da pronađe političko rješenje za sve koje funkcionisati.

Pitanje granice sa Republikom Irskom glavno je pitanje Sjeverne Irske u pregovorima o izlasku Britanije iz EU, a Mej je obećala da će Belfast učestvovati u razgovorima.

Britanija i Republika Irska imaju dogovor o zoni otvorene granice koji datira iz 20-tih godina, a sada se postavlja pitanje šta će Bregzit značiti za taj sporazum, kao i za ekonomije Republike Irske i Sjeverne Irske.

Mej je po preuzimanju dužnosti premijera kao svoj prioritet istakla jedinstvo Britanije, a prije Sjeverne Irske posjetila je Škotsku i Vels.

Bonus video: