OPTUŽEN ZA TERORISTIČKI NAPAD

Čeh izazvao sudare vozova da podstakne mržnju prema muslimanima

Drveće koje je oborio na prugu izazvalo je dva puta sudar voza, ali na sreću niko u tim sudarima nije povrijeđen
939 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
18.12.2018. 14:15h

Tužilaštvo u Pragu optužilo je jednog 70-godišnjeg Čeha za teroristički napad i prijetnju terorističkim napadom zato što je dva puta oborio drveće na prugu i izazvao sudar vozova, a širio je i letke u kojima se predstavljao kao džihadista i prijetio terorističkim napadima kako bi podstakao strah Čeha od izbjeglica i mržnju prema muslimanima.

Optužba se tiče kako obaranja drveća na prugu u okolini Mlade Boleslave, tako i širenja prijetećih letaka u kojima se pretvarao da je džihadista i da planira napade na građane Češke", saopštio je u ponedjeljak nadležni tužilac Martin Bili, javlja Češki radio.

Drveće koje je oborio na prugu izazvalo je dva puta sudar voza, ali na sreću niko u tim sudarima nije povrijeđen.

Tog starijeg Čeha Nacionalna centrala za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsila je u februaru ove godine i suđenje čeka u zatvoru, a ako sud uvaži dokaze istrage prijeti mu do 15 godina zatvora.

"Uhapšeni je Čeh a motiv mu je bio da pokuša da izazove među stanovništvom strah od migracijskog talasa muslimana i njihovih terorističkih napada", saopštio je tada, nakon hapšenja, tužilac Marek Bodlak.

Najnoviji izvještaj češkog Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je prošle sedmice primio k znanju i Savjet bezbjednosti Češke, upozorio je, međutim, suprotno izjavama nekih vodećih političara, da je češka muslimanska zajednica miroljubiva i integrisana, a da paradoksalno prijetnju da bi i ona mogla da se radikalizuje predstavljaju prvenstveno izjave nekih čeških političara protiv muslimana.

"Među glavne teme koje bi potencijalno mogle da ih radikalizuju spadaju islamofobne izjave nekih predstavnika javnog života i proizraelski stavovi države i njenih predstavnika", stoji u izvještaju MUP-a, citira češki dnevnik Pravo.

Od parlamentarnih stranačkih lidera u islamofobnim izjavama i podsticanju straha Čeha od izbjeglica prednjači vođa radikalne nacionalističke opozicione stranke Sloboda direktna demokratija, Tomio Okamura, a po radikalnom odbijanju izbjeglica i muslimana i čestim izjavama protiv islama kao vjere poznat je u državnom vrhu predsjednik Češke Miloš Zeman.