Oland i Merkel: Neophodna pojačana saradnja u suočavanju s onima koji siju atmosferu straha

Oland je u telefonskom razgovoru ponovio podršku i solidarnost Francuske prema Njemačkoj, navodi se u saopštenju i dodaje da je napad u Minhenu u kojem je stradalo deset osoba zajedno s napadačem, "gnusno djelo u cilju stvaranja atmosfere straha"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2016. 16:23h

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se danas, dan poslije napada u Minhenu, da je neophodna pojačana saradnja u suočavanju s onima koji "siju atmosferoru straha", saopštila je Jelisejska palata.

Oland je u telefonskom razgovoru ponovio podršku i solidarnost Francuske prema Njemačkoj, navodi se u saopštenju i dodaje da je napad u Minhenu u kojem je stradalo deset osoba zajedno s napadačem, "gnusno djelo u cilju stvaranja atmosfere straha".

Merkel je danas na konferenciji za novinare rekla da je jučerašnji napad u Minhenu "užasan".

Napad je izvršio 18-godišnji Nemac iranskog porijekla koji je očigledno imao psihičkih problema.

Prema riječima Merkel, njemačke bezbjednosne službe će "učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite slobodu i bezbjednost svakog pojedinca".

To je treći napad na civile u zapadnoj Evropi za manje od 10 dana. Prvi je bio 14. jula u Nici, na jugu Francuske gdje su poginule 84 osobe, a poslije čega je uslijedio napad sjekirom u vozu u Bavarskoj, gdje je povrijeđeno pet osoba i ubijen napadač.

Bonus video: