Merkel: Njemačka, a prije svega stanovnici Minhena, bili suočeni sa danom i večeri strave

Merkelova je kazala da je državni vrh sa bezbjednosnim strukturama razgovarao o aktuelnom stanju u istrazi ovog napada, i prenijela saučešće vlade porodicama ubijenih, te obećala podršku povrijeđenima na putu ozdravljenja
5 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2016. 13:39h

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas napad u tržnom centru u Minhenu u kojem je ubijeno 10 ljudi, a 27 osoba je povrijeđeno.

Merkelova je na konferenciji za novinare u Berlinu nazvala "užasnim" jučerašnji napad u Minhenu koji je izvršio 18-godišnji Njemac iranskog porijekla koji je očigledno imao psihičkih problema.

"Ljudi u Minhenu proživjeli su užasnu noć, koja je svima nama teško pala", kazala je ona.

Merkelova je naglasila da će njemačke bezbjednosne službe "učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite slobodu i bezbjednost svakog pojedinca".

Ona je prenijela da Njemačkoj iz cijelog svijeta pristižu poruke podrške i pomoći, na kojima se zahvaljuje, dodajući da je dobro znati da među narodima postoji solidarnost i da Njemačka ima puno prijatelja u borbi protiv terorizma.

Ona je istakla da su Njemačka, a prije svega stanovnici Minhena, bili suočeni sa danom i večeri strave, i da su još uvijek svi pod utiskom slika i izjava svjedoka o stravičnom napadu na građane.

Merkelova je kazala da je državni vrh sa bezbjednosnim strukturama razgovarao o aktuelnom stanju u istrazi ovog napada, i prenijela saučešće vlade porodicama ubijenih, te obećala podršku povrijeđenima na putu ozdravljenja.

"Dijelimo vašu patnju i mislimo na vas", poručila je ona.

Merkelova je podsjetila da je ovaj slučaj teže podnijeti imajući u vidu napade koji su se dogodili proteklih dana.

S tim u vezi je podsjetila na napad u Nici, gdje je ubijeno 84 osobe, kao i nedavni napad na putnike u vozu kod Vircburga.

"Napadač u vozu je u našu zemlju došao prije godinu dana i istraga je dalje u toku, jer nećemo stati dok ne ustanovimo kako se radikalizovao", podvukla je ona.

Njemačka kancelarka je istakla da su se napadi dogodili uvijek na mjestima na kojima je svako od nas mogao biti, zbog čega razume strijepnje građana o bezbjednosti.

Istovremeno je poručila da policija može da oduzme taj strah, ukazujući da su čuvari reda sinoć radili veoma profesionalno, brzo obezbijedili građane i komunicirali na veoma trezven način.

"Policija je bila i ostala glavna pomoć i uzdanica bezbjednosti građana", naglasila je Merkelova.

Takođe je zahvalila građanima Minhena, koji su, kako je rekla, u teškim trenucima, svojim djelovanjem, pokazali kako treba da funkcioniše suživot.

"Saosjećanje sa svima je snaga naše zemlje", podvukla je Merkelova.

Bonus video: