Erdogan izdao dekret o zatvaranju 2.341 institucije

Erdogan tvrdi da je vanredno stanje potrebno kako bi se uspostavio red nakon pokušaja prevrata u kojemu je poginulo 260 ljudi
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2016. 12:50h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izdao je dekret o zatvaranju 2.341 institucija, među kojima su škole, dobrotvorne organizacije, sindikati i medicinski centri, nakon neuspjelog prošlonedjeljnog pokušaja vojnog udara u zemlji, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Dekret, koji je prema pisanju lokalnih medija prvi koji je donijet u skladu sa ovlašćenjima u vanrednom stanju, takođe produžuje vremenski period koji osoba može provesti u pritvoru na 30 dana.

Dekret je objavljen u službenom vladinom glasniku. Jedan vladin zvaničnik je rekao da su sve institucije koje će biti zatvorene povezane sa pokretom islamskim vjerskim vođom Fetulahom Gulenom, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a kojeg Erdogan krivi za pokušaj vojnog udara i traži Vašingtona njegovo izručenje.

Gulen je demantovao bilo kakvu povezanost sa vojnim udarom, a SAD traži od Turske da joj dostavi dokaze kako bi razmotrila zahtjev za izručenje.

Dekret će se sada naći u parlamentu u kojem dominira Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP). Parlament nadzire sprovođenje takvih odluka koje su usvojene u sklopu vanrednog stanja proglašenog u četvrtak veče.

Turska je suspendoval 37.500 javnih službenika i policijskih službenika nakon pokušaja vojnog udara, a među njima je veliki broj službenika Ministarstva prosvjete, i ukinula je licence za 21.000 učitelja. Ministarstvo prosvjete je saopštilo da očekuje zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10.000, a među njima je više od 7.000 vojnika, uključujući najmanje 120 generala. Poništeno je oko 11.000 pasoša u svrhu sprječavanja bijega ljudi koji su moguće povezani sa pokušajem puča.

Erdogan tvrdi da je vanredno stanje potrebno kako bi se uspostavio red nakon pokušaja prevrata u kojemu je poginulo 260 ljudi.

Bonus video: