OBRATILI MU SE, ON IZVADIO ORUŽJE...

"Ubica iz Minhena se ubio pred očima policajaca"

"Veliki broj igrica na internetu koje veličaju nasilje bez sumnje je ostavio traga na počinitelja", rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de De Mezijer nakon sastanka bezbjednosnog štaba njemačke savezne vlade na kojem se raspravljalo o ubilačkom pohodu 18-godišnjaka u glavnom gradu Bavarske
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2016. 19:10h

Njemac iranskog porijekla koji je u petak u Minhenu ubio devet osobaizvršio je samoubistvo pred očima policajaca, saopštila je danas minhenska policija.

Kako se navodi, napadač, 18-godišnji Ali David Sonboli, sin useljenika iz Irana je sinoć oko 20.30 naišao na jednu policijsku ekipu, prenio je "Špigl".

Kada su mu se policajci obratili, on je izvadio oružje i upucao se.

Prethodno je policija saopštila da se napadač ubio i da je njegovo tijelo pronađeno na kilometar udaljenosti od tržnog centra "Olimpija".

Policija je takođe u saopštenju objasnila zbog čega je sinoć građane upozoravala, iako je napadač već bio mrtav.

Indicije o postojanju drugih napadača, kao i brojni pozivi policiji, kojih je sinoć bilo preko 4.000, o drugim događajima u gradu, morali su biti provereni i tek potom isključeni, saopštila je policija.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je ranije danas kazao da je Sonboli bio inspirisan nasilnim video igrama. 

"Veliki broj igrica na internetu koje veličaju nasilje bez sumnje je ostavio traga na počinitelja", rekao je De Mezijer nakon sastanka bezbjednosnog štaba njemačke savezne vlade na kojem se raspravljalo o ubilačkom pohodu 18-godišnjaka u glavnom gradu Bavarske.

De Mezijer je upozorio na to kako je potrebna "funkcionalna okolina" kako bi se ne vrijeme otkrilo ponašanje koje vodi tragedijama poput one u Minhenu.

"Ono što nam je potrebno su građani koji obraćaju pažnju", rekao je njemački ministar policije i dodao kako postoje indicije da je Sonboli, sin useljenika iz Irana, bio žrtva mobinga u školi.

Policija je ranije danas saopštila da je Sonboli bio psihički bolestan i uoči napada je proučavao prethodne ubilačke pohode, a policija napad povezuje i sa pokoljem koji se na isti dan prije pet godina dogodio u Norveškoj, saopštila je njemačka policija.

"Povezanost sa pokoljem u Norveškoj se nameće sama po sebi", rekao je predsjednik Policijske uprave Minhena Hubertus Andrau ukazujući na to da se jučerašnji napad dogodio na petu godišnjicu atentata u Oslu kada je desničarski ekstremist Andreas Brejvik ubio 77 osoba.

"Napadač se već duže vrijeme bavio sličnim pokoljima", rekao je Andrau na konferenciji za novinare.

On je potvrdio da se mladi Iranac liječio zbog "psihičkih problema".

Državni tužilac je prije toga rekao kako se liječio zbog "jednog oblika depresije".

Mediji pišu da se radi o 18-godišnji Aliju Sonboliju, čiji roditelji su iz Irana. On je imao njemačko i iransko državljanstvo.

Napadač je tokom napada, prema izjavama svjedoka, uzvikivao parole uperene protiv stranaca ali istražitelji "ne vide politički motiv" kao ni nikakvu povezanost sa Islamskom državom.

Prema informacijama medija, 18-godišnji Sonboli je preko Facebooka žrtve namamio u jednu radnju McDonaldsa, u blizini trgovačkog centra Olimpija, nudeći im besplatne obroke.

Većina žrtava, njih sedam, su maloljetnici - među žrtvama su dvije žene i šest muškaraca starosti između 14 i 21 godine, kao i žena stara 45 godina. Među njima su i tri državljana Kosova koji su živjeli u Minhenu. Pošto je u restoranu brze ehrane i u obližnjem trgovačkom centru ubio devet i povrijedio 16 osoba, napadač je u obližnjem parku počinio samoubistvo. Policija je pored njega pronašla pištolj "Glock" kalibra 9mm i ruksak.

Policija je saopštila kako je oružje ove vrste "vrlo popularno" među počiniocima ubilačkih pohoda te da je 18-ogodišnjak do njega došao "ilegalnim putem".

Sonboli je živio zajedno sa roditeljima i bratom u jednom stanu u Minhenu. Roditelji, kako je saopštila policija, nisu u stanju da daju izjavu.

Nemački mediji prenose da policija u njegovom stanu nije našla ništa što bi ga povezivalo sa Islamskom državom.

Živio je pored mene", rekao je za Bild jedan susjed.

"Moj prijatelj je išao sa njim u školu i rekao je da je bio prilično miran. On ga je prepoznao na video snimku".

U toku je sastanak kriznog štaba njemačke savezne vlade, a njemačka kancelarka Angela Merkel će se tokom poslijepodneva obratiti javnosti.

Galerija

Preporučujemo za Vas