Njemački zvaničnici "užasnuti napadom": Još se ne zna da li je riječ o terorizmu

Altmajer je dodao i da nema apsolutne sigurnosti i da niko ne želi državu koja je pod nadzorom kamera koji bi omogućio apsolutnu bezbjednost
21 komentar(a)
Minhen napad, Foto: Reuters
Minhen napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2016. 22:14h

Njemački predsjednik Joahim Gauk danas je izjavio da je "užasnut" zbog "ubistvenog napada" u tržnom centru u Mihenu u kojem je poginulo najmanje devet ljudi.

"Ja sam u mislima sa svim žrtvama i onima koji žale ili strahuju zbog svojih voljenih", saopštio je Gauk, istovremeno izražavajući "solidarnost" sa osobljem službi za vanredne situacije koji pokušavaju da "zaštite ljude i spasu živote".

Altmajer: Još se ne zna da li riječ o terorizmu

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel Peter Altmajer ocjenio je večeras da je napad u Minhenu surov i nehuman, ali da se još ne može sa sigurnošću reći da li je pucnjava u Minhenu bila teroristički napad ili postupak pojedinca.

Ne treba isključiti nijednu pretpostavku, rekao je on na njemačkoj televiziji, prenosi Rojters.

Njemačka će, kako je dodao, učiniti sve da sprijreči ekstremističke napade.

Savezna vlada pružiće podršku bezbjednosnih i obavještajnih snaga za istragu napada.

Altmajer je dodao i da nema apsolutne sigurnosti i da niko ne želi državu koja je pod nadzorom kamera koji bi omogućio apsolutnu bezbjednost.

Štajnmajer: Motivi napada još nejasni

Njemački ministar spoljnih poslova Frank- Valter Štajnmajer izjavio je večeras da motiv za, kako je rekao, užasni napad u Minhenu još nije potpuno razjašnjen.

On je dodao da su informacije o napadu još uvek kontradiktorne, javio je Rojters.

Štajnmajer je takođe rekao da lokalne vlasti čine sve da spasu živote i spriječe nove prijetnje.

Bijela kuća najoštrije osudila napad u Minhenu

Bijela kuća je danas najoštrije osudila po svemu sudeći teroristički napad u tržnom centru u Minhenu, javio je Rojters.

"Mi još ne znamo sve činjenice, ali znamo da je u ovom gnusnom činu ubijeno i ranjeno mnogo ljudi u srcu jednog od najživljih gradova Evrope", saopštio je portparol Bijele kuće Dzoš Ernest.

Ernest je kazao da će američki zvaničnici blisko sarađivati sa svojim njemačkim kolegama i pružiti im sva sredstva koja bi im mogla pomoći u istrazi napada.

Američki predsjednik Barak Obama ranije danas je obećao podršku Njemačkoj poslije novog napada u tržnom centru u Minhenu.

"Mi još ne znamo tačno šta se tamo događa, ali naša srca su svakako uz one koji su povrijeđeni", rekao je Obama, prenosi Rojters.

"Mi ćemo pružiti svu podršku koja bude potrebna", kazao je američki lider, navodi Rojters.

Bonus video: