Ko stoji iza napada u Minhenu: Islamisti ili desničari?

Jedan od zaposlenih je ispričao da je napadač bio obučen kao neonacista i da je svo vrijeme uzvikivao pogrdne riječi strancima
53 pregleda 21 komentar(a)
Minhen napad, Foto: Reuters
Minhen napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2016. 21:00h

Nakon napada u Minhenu, u kojem je život po posljednjim infomracijama izgublo osmoro ljudi, postavlja se pitanje ko stoji iza napada?

Poslije prvih informacija, sve je ukazivalo na logistiku i trag terorista koji su povezani sa Islamskom državom.

Tome u prilog su išle i objave sljedbenika ISIS-a koji su slavili po društvenim mrežama.

Jedna od svjedokinja je izjavila za CNN, da je napadač prije napada kod restorana Mekdonalds uzviknuo "Alahu akbar".

Međutim sa druge strane, kako prenosi RTL televizija, svjedoci pucnjave u samom šoping centru, tvrde da su napadači na njemačkom jeziku uzvikivali protiv izbjeglica i stranaca.

Jedan od zaposlenih je ispričao da je napadač bio obučen kao neonacista i da je svo vrijeme uzvikivao pogrdne riječi strancima.

"Najpre, dok sam radio u radnji, čuo sam glasne krike, a kada sam izašao video sam ljude koji trče i viču 'bomba'. Izašao sam iz radnje i vidio jedno lice koje se približava tim ljudima koji bježe", prepričao je svjedok televiziji RTL stravične scene.

Policija za sada nije mogla da potvrdi ove navode.

Markus De Glorija Martins, portparol minhenske policije je izjavio da se napad za sada ne može povezati sa islamstičkim organizacijama, kao i da je istraga još u ranoj fazi.

Martins je dodao i da za sada ne može da potvrdi priče pojedinaca da su napadači povezani sa desničarima.

Za sada se samo zna da policija traga za do tri napdača, koji su naoružani, i z akoje se vjeruje da se nalaze još uvijek u Minhenu.

Portparol plicije nije mogao da objasni kako je moguće da im se pored svih kamera, i opsežne policijske akcije za sada gubio trag.

Bonus video: