Velika Britanija odustala od predsjedavanja EU, Belgija spremna da preuzme

Kancelarija britanske premijerke Tereze Mej je o toj odluci je u telefonskom razgovoru obavijestila predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, prenijela je agencija AFP
57 pregleda 0 komentar(a)
Velika Britanija, EU, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2016. 11:35h

Velika Britanija je, nakon referenduma prošlog mjeseca na kojem su građani podržali izlazak te zemlje iz Evropske unije, odustala je od predsjedavanja EU, koje je trebalo da preuzme sljedeće godine, a ambasadori EU će se sastati danas da odluče koja zemlja će zamijeniti Veliku Britaniju.

Kancelarija britanske premijerke Tereze Mej je o toj odluci sinoć u telefonskom razgovoru obavijestila predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, prenijela je agencija AFP.

"Premijerka je odlučila da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da odustane od rotirajućeg predsjedavanja Savjetom, koji je trebalo da obavlja u drugoj polovini 2017. godine, uz objašnjenje da bi Britanija za svoj prioritet trebalo da postavi pregovore o izlasku iz Evropske unije", izjavila je portparolka premijerkine rezidencije u Dauning Stritu.

"Donald Tusk je pozdravio brzu odluku premijerke po tom pitanju, koja će omogućiti Savjetu da na vrijeme preduzme alternativne mjere", istakla je portparolka.

Portparol belgijskog Ministarstva vanjskih poslova Didije Vanderhaselt kazao je je Belgija je spremna da od Velike Britanije preuzme šestomjesečno predsjedavanje EU.

"Belgija je spremna da preuzme predsjedavanje, ukoliko od nas to zatraže", rekao je Vanderhaselt za agenciju AFP.

Predsjedavanje Savjetom svakih šest mjeseci obavlja druga država članica Unije, a ambasadori EU će se kasnije tokom današnjeg dana sastati da odluče koja zemlja će zamijeniti Veliku Britaniju.

Slovačka trenutno predsjedava EU, a od 1. januara 2017. predsjedavanje preuzima Malta.

Bonus video: