Evropol: Rekordan broj terorističkih napada u 2015.

Najviše hapšenja terorista u EU se odnosi na džihadiste, naveo je Evropol u svom izvještaju "Situacija i trendovi terorizma u EU"
0 komentar(a)
napad u Nici, Foto: Beta-AP
napad u Nici, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.07.2016. 11:24h

Evropska policijska agencija Evropol saopštila je danas da je u 2015. godini zabilježen rekordan broj planiranih, spriječenih i izvršenih terorističkih napada u članicama Evropske unije, kao i da Islamska država bira "meke ciljeve" jer se tako povećava nivo straha u javnosti.

U izvještaju Evropola se navodi da je prošle godine izvršeno 211 terorističkih napada, što je najveća brojka otkad je 2006. počela da se vodi evidencija, prenio je britanski BCC, dodajući da je najveći broj napada prijavila Velika Britanija.

Od tog broja, najviše napada se dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno 103, iako je većina njih zabilježena u Sjevernoj Irskoj.

Najviše hapšenja terorista u EU se odnosi na džihadiste, naveo je Evropol u svom izvještaju "Situacija i trendovi terorizma u EU".

Policijska agencija EU je dodala i da je tokom prošle godine u bloku uhapšeno ukupno 687 ljudi zbog povezanosti sa džihadistima, od kojih je 94 odsto njih na sudu proglašeno krivim.

Evropol je takođe upozorio da bi samozvana Islamska država mogla da "posveti više pažnje napadima u inostranstvu" pošto se našla pod velikim pritiskom zapadne alijanse u Siriji i Iraku.

Ta agencija je navela i da bi regruteri IS mogli da usmjere pažnju na sirijske azilante i da ih u kratkom roku radikalizuju, kao i da u Siriji i Iraku stasa nova generacija boraca IS.

Bonus video: