Vikiliks objavio prvi dio dokumenata o puču, u Turskoj blokiran pristup sajtu

Vikiliks je planirao da objavi ova dokumenta krajem godine, ali je nakon pokušaja puča odlučio da to učini ranije
0 komentar(a)
Turska, Erdogan, Foto: Reuters
Turska, Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2016. 12:25h

Pristup sajtu Vikiliks (Wikileaks) u Turskoj blokiran je nakon što je najavio da će zbog neuspeha vojnog puča u Turskoj objaviti dokumenta o strukturi vlasti u toj zemlji.

Uprkos hakerskom napadu koji je odložio objavu dokumenata o Turskoj, Vikiliks je danas iznio u javnost prvi dio od ukupno oko 300.000 mejlova i 500.000 dokumenata vladajuće turske stranke AKP.

Mejlovi datiraju od 2010. godine pa do nedjelju dana pred neuspjeli pokušaj vojnog puča u Turskoj.

U svom saopštenju Vikiliks navodi da izvor mejlova "nije ni na koji način povezan sa elementima koji stoje iza pokušaja puča ili sa nekom rivalskom političkom partijom ili državom.

Vikiliks je planirao da objavio ova dokumenta krajem godine, ali je nakon pokušaja puča odlučio da to učini ranije.

Uoči planiranog objavljivanja Vikiliks tvrdi da je doživio hakerski napad.

"Naša infrastruktura se našla pod neprekidnim napadom. Nismo sigurni koji je izvor napada, ali tajming ukazuje na grupu iz turskih državnih struktura ili njihovih saveznika", navedeno je na Tviteru Vikiliksa, a prenio je sajt RT.

Turska uprava za telekomunikacije, koja reguliše internet, zasad se nije oglašavala povodom blokiranja sajta Vikiliksa u toj zemlji prenosi Asošijeted pres (AP).

Vlada je prethodno zabranila pristup sajtovima za koje se smatra da kritikuju vlast, među kojima su i Jutjub (YouTube) i Tviter (Twitter). Sajtovi opozicionih medija bili su blokirani poslije pokušaja vojnog puča u petak, koji su suzbile bezbjedonosne snage lojalne predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Vikiliks je saopštio na Tviteru da Turci kojima je blokiran pristup sajtu mogu da koriste zaobilazne načine da bi dobili pristup dokumentima turske vladajuće partije.

Bonus video: