Rusija protjerala ukrajinskog prevodioca OEBS: "Išao u vojne baze i špijunirao"

Artiom Šestakov protjeran je u Kijev, a zaposlen je u posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Lugansku, jednom od dva uporišta pobunjenika na istoku Ukrajine
0 komentar(a)
OEBS, Foto: Shutterstock
OEBS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.07.2016. 16:12h

Ukrajinski prevodilac OEBS-a uhapšen je u Rusiji i zatim protjeran zbog špijunaže u istočnim separatističkim teritorijama, objavila je danas ruska bezbjednosna služba (FSB).

Artiom Šestakov protjeran je u Kijev, a zaposlen je u posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Lugansku, jednom od dva uporišta pobunjenika na istoku Ukrajine.

Prema FSB-u on je skupljao podatke o stanju snaga i položaja proruskih aktivista i prenosio ih ukrajinskoj tajnoj službi (SBU).

Prema navodima ruskog FSB-a Šestakov je kao član misije OEBS-a redovno odlazio na tu teritoriju i u vojne baze u Lugansku, i prenosio vojna kretanja, kao i geografske koordinate baza i brojeve telefona pobunjeničkih komandanata.

Na osnovu tih informacija ubijen je separatistički ratni vođa Pavel Dremov u decembru 2015. u oblasti Luganska bombom postavljenom u njegovo vozilo, navodi FSB.

FSB ne navodi zašto je Šestakov bio u Rusiji ni šire podatke o njegovom hapšenju, već samo to da mu je, s obzirom da njegova špijunaža nije nanijela štete bezbjednosti Rusije, dozvoljeno da se vrati u Ukrajinu.

Ukrajinska tajna služba negirala je za agenciju Frans pres da je Šestakov za njih radio uz napomenu da oni ne zapošljavaju nikoga ko ima veze sa OEBS-om.

OEBS je potvrdio preko Fejsbuka da jedan od njihovih lokalnih zaposlenih u oblasti Lugansk "privremeno nedostupan dok se nalazi na odmoru", a dodaje se da se zna gdje se nalazi i da je bezbjedan.

Bonus video: