Ero: Pokušaj vojnog udara ne znači da Erdogan ima neograničenu slobodu za "čistke"

Ero je ocijenio i da "djelimično" postoje sumnje u pouzdanost Turske kao saradnika u borbi protiv džihadista Islamske države
0 komentar(a)
Žan-Mark Ero, Foto: Reuters
Žan-Mark Ero, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2016. 13:50h

Pokušaj vojnog udara u Turskoj ne znači da predsjednik Redžep Tajip Erdogan ima neograničenu slobodu za sprovođenje "čistki", ocijenio je danas šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan se zarekao da će nastaviti sa čišćenjem "virusa" iz svih državnih institucija nakon pokušaja državnog udara. Erdogan je aludirao na sve one povezane sa dugogodišnjim rivalom Fetulahom Gulenom.

"Mi želimo da pravna država u potpunosti funkcioniše u Turskoj, a pokušaj puča ne znači da turski predsjednik Erdogan ima neograničenu slobodu za sprovođenje čistki", rekao je Ero za francusku televiziju Frans 3 (France 3).

On je ocijenio i da "djelimično" postoje sumnje u pouzdanost Turske kao saradnika u borbi protiv džihadista Islamske države.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao je ranije danas da je oko 6.000 ljudi u pritvoru radi ispitivanja poslije neuspjelog puča i da se "veliko čišćenje nastavlja".

Tokom pokušaja puča u noći između petka i subote poginulo je najmanje 265 ljudi.

Bonus video: