Francuska obilježava 14. jul

U defileu je učestvovalo 3.200 vojnika, 55 aviona i 30 helikoptera, a paradi je prisustvovao francuski predsjednik Oland, zajedno sa novozelandskim premijerom Džonom Kejom i američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2016. 16:20h

Francuska danas obiljeežava nacionalni praznik 14. jul nizom javnih događaja, prije svega spektakularnim vojnim defileom Jelisejskim poljima, koji je održan uz jake mjere bezbjednosti, a posljednji je u petogodišnjem mandatu predsjednika Fransoa Olanda.

Počasni učesnici današnjeg vojnog defilea najpoznatijom avenijom u francuskoj prijestonici bili su predstavnici Okeanije - 140 Australijanaca i 85 Novozelanđana, među kojima su najatraktivniji bili maorski ratnici, obučeni u tradicionalnu odeću, prenosi list "Parizjen".

U defileu je učestvovalo 3.200 vojnika, 55 aviona i 30 helikoptera, a paradi je prisustvovao francuski predsjednik Oland, zajedno sa novozelandskim premijerom Džonom Kejom i američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Za večeras je predviđen i tradicionalni vatromet kod Ajfelove kule, koncert klasične muzike na Marsovim poljima u izvođenju Francuskog nacionalnog orkestra, kao i Bal vatrogasaca.

Galerija

Bonus video: