KAMERON OTIŠAO

Mej imenovala Džonsona za ministra spoljnjih poslova

Kameron se pred poslanicima našalio da je "od jutra imao sastanke sa ministrima i da je, osim sastanka sa njenim visočanstvom, ostatak rasporeda prilično veseo"
64 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Britanski premijer Dejvid Kameron danas je, u Bakingemskoj palati, kraljici Elizabeti Drugoj formalno podnio svoju ostavku. Nakon toga je Tereza Mej i zvanično preuzela funkciju i postala druga premijerka u istoriji Velike Britanije.

Mej je večeras imenovala Borisa Džonsona za novog ministra spoljnih poslova. Nekadašnji gradonačelnik Londona jedan od najvatrenijih zagovornika Bregzita.

Bivšeg ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda, Mej je imenovala za novog ministra finansija.  Dosadašnji ministar finansija Džordž Ozborn, koji ovu funkciju obavlja od 2010. godine i bio je bliski saradnik dosadašnjeg premijera Dejvida Kamerona, podnio je ostavku, prenosi Rojters.

U posljednjoj izjavi prije odlaska u Bakingemsku palatu, Kameron je ispred rezidencije premijera u Daunuing stritu 10, u prisustvu supruge i troje djece, rekao je da je "bila najveća čast u životu raditi ovdje" i da je želi "uspjeh ovoj sjajnoj zemlji koju mnogo voli".

Kameron je pozvao svoju nasljednicu Terezu Mej da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom, iako je njen "istorijski zadatak da okonča 40. godišnje članstvo Velike Britanije u EU".

"Moj savjet nasljednici, koja je sjajan pregovarač, jeste da ostane što bliže EU radi dobrobiti trgovine, saradnje i bezbjednosti", rekao je Kameron u posljednjem obraćanju britanskom parlamentu.

Osim bliskosti sa Unijom, Kameron je naglasio i važnost ujedinjenja podijeljene Konzervativne partije, i razlike u stavovima Britanaca, "koji su mahom ljuti na političku elitu"

Kameron se pred poslanicima našalio da je "od jutra imao sastanke sa ministrima i da je, osim sastanka sa njenim visočanstvom, ostatak rasporeda prilično veseo". 

Njegovo posljednje pojavljivanje u parlamentu će ostati upamćeno po ovacijama za vrijeme obraćanja koje je trajalo 36 minuta, humoru o posjeti kraljici, pa i, između ostalog, priznanju svoje ljubavi prema njemačkoj kancelarki. 

Kamerona hvale zbog njegovog opuštenog državničkog ponašanja, figura suprotna njegovom rivalu Džeremiju Korbinu koji mu je danas poručio da se "zahvali svojoj majci što ga je naučila da se pristojno obuče".