DW: Terezi Mej se ne može zavidjeti

"Tereza Mej je najbolji izbor. Poznaje politiku, dobro je umrežena, ima povjerenje poslaničkog kluba, važi kao disciplinovana i prodorna, a to će sve biti važno u predstojećim pregovorima s Briselom" piše Majhajmer morgen
61 pregleda 1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2016. 10:31h

Tereza Mej, koja se tokom kampanje zalagala protiv izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, sada će kao nova premijerka zvanično izvesti svoju zemlju iz Unije, a kako na to gledaju njemački mediji, da li će se "Velika Britanija konačno smiriti" i šta čeka novu buduću premijerku, prenosi Dojče vele.

Uticajni njemački list Rajnpfalc Ludvigshaven piše, prenosi DW, da "posljednji čin još nije napisan" jer pojedinci u Britaniji smatraju da bi trebalo održati nove izbore, a pravnici upozoravaju da izlazak Britanije iz EU nije moguć bez glasanja u parlamentu.

Da pitanje bude komplikovanije, u Vestminsteru je većina poslanika za ostanak u EU.

Bonski General-ancajger prenosi da mnogi "jastrebovi strahuju da Mejeva ne žuri da zvanično podnese Briselu želju Britanaca za izlaskom - jer ne želi da donese pogrešne odluke".

List navodi da to ipak ne znači da će Mejeva pokušati da "izigra referendumsku odluku Britanaca".

"Bilo bi pogrešno da se ignoriše ta odluka koja je donjeta demokratski. Moguće je da mnogi zagovornici Evropske unije žale zbog rezultata referenduma kao i da se neki kažu zbog toga kako su glasali. Ali, uslovi referenduma su bili jasni i sada svi moraju da gledaju prema naprijed i napokon pokušaju da izvuku najbolje iz ove situacije", piše General-ancajger.

Manhajmer morgen prenosi da je, nakon povlačenja Andree Lindson, trka za mjesto premijera okončana i postavlja pitanje da li će se "Velika Britanija sada konačno smiriti".

"Podjeljenom Kraljevstvu je poslije referenduma potrebno umjereno rukovodstvo koje će bar pokušati da sagradi most između protivnika i pristalica EU".

"Tereza Mej je najbolji izbor. Poznaje politiku, dobro je umrežena, ima povjerenje poslaničkog kluba, važi kao disciplinovana i prodorna, a to će sve biti važno u predstojećim pregovorima s Briselom" piše Majhajmer morgen.

Sa tim se slaže Štraubinger Tagblat koji piše da će dolaskom Tereze Mej Konzervativci jednim udarcem da se oslobode svojih problema.

"Konačno može da se efikasno vlada. To je dobro, jer poslije referenduma ništa nije važnije od sposobnosti za delanje", navodi list.

Frankfurter algemajne cajtung piše da novi premijerski kabinet mora da bude sastavljen tako da u doglednoj budućnosti može da drži povjerenje birača.

Frankfurter dodaje da su ipak "najveća opoziciona stranka, Laburisti, zauzeti internim sukobom koji liči na građanski rat".

"Kada se to ima u vidu, sporovi među konzervativcima izgledaju nebitno", navodi list.

Noje osnabriker cajtung, koji izlazi u Osnabriku, navodi da višenedjeljna borba oko premijerske fotelje bi se vjerovatno pretvorila u napornu bitku koja bi još više zamorila građane i podjeljene konzervativce.

List dodaje da se "Terezi Mej ne može zavidjeti na zadacima koji je čekaju" misleći pritom na unutrašnji mir i sprovođenje istupnih pregovora.

Sa njima se slaže Badiše cajtung koji je poziciju Mejeve opisao na ovaj način:

"Beskompromisne pristalice izlaska iz Unije, koje po svaku cijenu žele da podignu mostove, ljutito će pratiti akcije Tereze Mej. Njoj neće biti lako da ispuni očekivanja takvih birača i istovremeno ispuni i nade mnogih Britanaca u dalje tijesne odnose sa Evropskom unijom".

Bonus video: