Velika Britanija: Mej na čelu Konzervativne stranke, postaje premijerka u srijedu

Mej, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije već šest godina, postaće druga žena premijerka u istoriji Britanije, nakon Margaret Tačer
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2016. 18:01h

Britanska vladajuća Konzervativna stranka saopštila je da je Tereza Mej danas izabrana za predsjednicu te stranke, da na tu funkciju stupa odmah i da će postati sljedeća premijerka Velike Britanije.

Predsjedavajući komiteta za imenovanje predsjednika Konzervativne stranke Grejem Brejdi, izjavio je da je centralni odbor te partije potvrdio Mejovu za lidera, nakon što se prethodno iz trke povukla njena jedina rivalka, poslanica Andrea Lidsom, prenijela je agencija AP.

Odlazeći britanski premijer Dejvid Kameron je danas najavio da će podnijeti ostavku u srijedu i da će ga Tereza Mej odmah zamijeniti na toj funkciji.

Mej, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije već šest godina, postaće druga žena premijerka u istoriji Britanije, nakon Margaret Tačer.

Kameron je najavio ostavku poslije referenduma 23. juna, na kojem su glasači podržali izlazak iz Evropske unije, i rekao da je na njegovom nasljedniku da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće proces razdruživanja sa Evropskom unijom.

Bonus video: