Merkel: London da pokrene Bregzit kad izabere premijera

Na pitanje novinara da li osjeća bilo kakvu odgovornost za ishod britanskog referenduma zbog svoje politike "otvorenih vrata" prema migrantima, Merkelova je ZDF-u rekla da Evropa ima odgovornost da zaštiti migrante koji bježe od rata
4 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2016. 18:33h

Njemačka očekuje da će Britanija, kad izabere novog premijera, aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se pokreće proces izlaska iz Evropske unije, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF takođe rekla da Britaniji neće biti dozvoljeno da po svojoj volji bira koje uslove svog članstva u Uniji želi da zadrži, a kojih želi da se riješi, prenio je Rojters.

"Britanci su donijeli odluku da napuste EU, a sledeći korak jeste da se aktivira Član 50, što će zvanični London učiniti tek kad dobije novog premijera", rekla je Merkelova, najmoćniji evropski lider koja će, prema ocjeni Rojtersa, igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućih odnosa Britanije i EU.

"Očekujem da će se to dogoditi. Svjesna sam realnosti i čvrsto vjerujem da će proces izlaska biti pokrenut", odgovorila je Merkelova na pitanje da li misli da ima šanse da se Bregzit ostvari.

Britanski glasači su na referendumu 23. juna podržali izlazak iz Evropske unije, nakon čega je premijer Dejvid Kameron najavio ostavku i rekao da će na njegovom nasledniku biti da aktivira Član 50, čime će započeti dvogodišnji pregovori o razdruženju.

Njemačka kancelarka je dodala: "Mi smo razgovarali sa britanskim zvaničnicima i jasno im dali do znanja da neće biti pregovora sa Britanijom dok ne podnesu zahtjev za izlazak iz Unije, kao i da neće moći da biraju uslove za koje žele da ostanu na snazi.

Mnogi Britanci su podržali Bregzit zbog straha od nekontrolisane migracije iz ostalih članica Unije, posebno iz siromašnih članica istočne Evrope, navodi Rojters.

Na pitanje novinara da li osjeća bilo kakvu odgovornost za ishod britanskog referenduma zbog svoje politike "otvorenih vrata" prema migrantima, Merkelova je ZDF-u rekla da Evropa ima odgovornost da zaštiti migrante koji bježe od rata.

Bonus video: