Nova žrtva Bregzita: Kompanija Tata Stil privremeno obustavila prodaju imovine u Britaniji

Najmanje četiri ponuđača iz užeg izbora povukla su se iz tog procesa, reako je neimenovani izvor, koji je tražio da ostane anoniman jer podaci nijesu javni
0 komentar(a)
Tata Steel, Foto: Reuters
Tata Steel, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2016. 08:27h

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača čelika, Tata Stil (Tata Steel), privremeno je obustavio prodaju imovine u Velikoj Britaniji.

Razlog je taj što su se mnogi od ponuđača, koji su ušli u uži izbor, povukli zbog neizvjesnosti u svijetlu glasanja za izlazak Velike Britanije iz EU (Bregzit), prenosi Blumberg.

Potencijalni kupci su obavijestili Tata Stil da je neočekivano glasanje za izlazak Velike Britanije iz EU u junu povećalo neizvjesnost u pogledu održivosti poslovanja u toj zemlji.

Najmanje četiri ponuđača iz užeg izbora povukla su se iz tog procesa, reako je neimenovani izvor, koji je tražio da ostane anoniman jer podaci nijesu javni.

Tata Stil i dalje želi da proda poslovanje u Velikoj Britaniji i možda nastavi proces nakon što efekti Bregzita postanu jasniji, kazali su izvori Bloomberga.

Imovina, koja uključuje i čeličanu u Port Talbotu, u južnom Velsu, privukla je interesovanje najmanje sedam potencijalnih kupaca.

Britansku industriju čelika su pogodili visoki troškovi energije, neefikasna proizvodnja i poplava jeftinog kineskog izvoza. To je uticalo da Tata Steel u martu objavi plan za prodaju poslovanja u Velikoj Britaniji, poslije više godina gubitaka, dovodeći u opasnost 15 hiljada radnih mjesta, što je izazvalo uzbunu među britanskim političarima.

Bonus video: