Linc: Austriijancu porijeklom iz Bosne 10 godina zatvora za učešće u masakru u srpskom selu Serdari

Optuženi je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo Serdari na terotoriji Kotor Varoši, koji se dogodio 17.septembra 1992
83 pregleda 1 komentar(a)
Austrija, sud, Foto: Shutterstock
Austrija, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2016. 19:43h

Pokrajinski sud u Lincu osudio je danas na 10 godina zatvora jednog 48-godišnjaka, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, za učešće u masakru u srpskom selu Serdari tokom rata u BiH.

Osuđeni, koji je u međuvremenu dobio austrijsko državljanstvo, optužen je za 16-ostruko ubistvo, trostruki pokušaj ubistva i postavljanje požara.

Optuženi je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo Serdari na terotoriji Kotor Varoši, koji se dogodio 17.septembra 1992.

Oko 20 muslimana je tog dana u mestu Serdari ubilo sedam muškaraca i sedam žena, kao i dvoje djece, te zapalilo šest kuća, a motiv napada bila je osveta za prethodni srpski napad na muslimansko mjesto.

Četiri vođe tog napada su prije dvije godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od devet do jedanaest i po godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Tokom suđenja pojavilo se i ime Austrijanca bosanskog porijekla koji živi u Lincu, što je dovelo do pokretanja suđenja u Austriji.

Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u Bosni i Hercegovini počeo je decembra prošle godine, a obuhvatalo je 23 dana suđenja, tokom koje je saslušano oko 30 svjedoka.

Svjedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisjete događaja jer je prošlo mnogo godina.

Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog.

Porota od šest članova, nakon višečasovnog zasijedanja, jednoglasno je ocijenila da je Austrijanac bosanskog porijekla kriv po optužnici.

Isto tako oni su jednoglasno negirali da je ovaj zločin zastario.

Dalje je porota donijela odluku da se žrtvama napada, koje su preživjele, isplati 1.000 eura odštete za pretrpljeni bol.

Ovim slučajem se bavio austrijski sud, a ne Haški tribunal, zbog činjenice da je austrijsko pravosuđe ovaj napad okarakterisalo kao masakr, a ne ratni zločin.

Bonus video: