Hamond podržao kandidaturu Mej za britanskog premijera

Hamond, koji se zalagao za ostanak u EU, smatra da bi naredni lider Velike Britanije morao da napravi kompromis između nastavka pristupa jedinstvenom tržištu Evrope, nakon što su građani te zemlje glasali na referendumu za izlazak iz EU, i ograničavanja slobode kretanja, prenio je Rojters
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2016. 07:55h

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond podržao je danas kandidaturu ministarke unutrašnjih poslova te zemlje Tereze Mej za novog britanskog premijera i poručio da ona ima dovoljno "pragmatizma" da obezbjedi "najbolje uslove razvoda Britanije i EU".

Hamond, koji se zalagao za ostanak u EU, smatra da bi naredni lider Velike Britanije morao da napravi kompromis između nastavka pristupa jedinstvenom tržištu Evrope, nakon što su građani te zemlje glasali na referendumu za izlazak iz EU, i ograničavanja slobode kretanja, prenio je Rojters.

"Naš prioritet mora biti da obezbjedimo najbolji pristup, koji možemo, britanskim biznismenima na jedinstvenom tržištu, ali imajući u vidu ograničenja koja nameće politička realnost", rekao je Hamond.

Kako ističe, za postizanje najboljeg dogovora za Veliku Britaniju potrebna je "mirna ruka, čelični nervi i zdravo rasuđivanje".

"Dogovor koji dobijemo, a uz to ekonomska budućnost Britanije, zavisiće od toga da li naš naredni premijer ima te kvalitete", naveo je Hamond istakavši da zbog toga podržava Terezu Mej kao osobu koja, kako je ocijenio, ima najviše kvaliteta da bi zaštitila britanski nacionalni interes "u ovim izazovnim vremenima".

Rivali Mej u trci za nasljednika odlazećeg britanskog premijera Dejvida Kamerona su zagovornici izlaska Britanije iz EU ministarka energetike Andrea Lidsom i ministar pravde Majkl Gouv.

Bonus video: