"ODLUKA KAMERONA NIJE NEŠTO ŠTO JE DOVOLJNO BRZO"

Šulc: Advokati proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska Britanije iz EU

"Neizvjesnost je suprotno od onoga što mi želimo", istakao je Šulc, dodajući da je teško prihvatiti da je "čitav kontinent talac unutrašnje borbe u britanskoj Konzervativnoj stranci"
0 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 16:55h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da Evropska unija želi što skoriji izlazak Britanije iz tog bloka i da u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska iz EU, odnosno aktivacija člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Lideri Evropske unije su upozorili Veliku Britaniju da napusti Evropsku uniju brzo i izbjegne da produžava neizvjesnost.

Šulc je u intervjuu britanskom listu "Gardijan" upozorio da odluka britanskog premijera Dejvida Kamerona da odloži početak pregovora o Brexitu do jeseni, dok ne bude izabran njegov nasljednik pošto je on jutros najavio svoju ostavku - nije nešto što je dovoljno brzo.

"Neizvjesnost je suprotno od onoga što mi želimo", istakao je Šulc, dodajući da je teško prihvatiti da je "čitav kontinent talac unutrašnje borbe u britanskoj Konzervativnoj stranci".

"Sumnjam da je čitava stvar samo u rukama vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Moramo da primimo k znanju jednostranu odluku te zemlje da žele da čekaju do oktobra, ali to ne smije da bude posljednja riječ", rekao je predsjednik EP.

Kameron je jutros u govoru tokom kojeg je podnio ostavku na mjesto premijera rekao da je na njegovom nasljedniku, koji bi trebalo da bude imenovan do konferencije Konzervativne stranke u oktobru, pokrene član 50 Lisabonskog sporazuma.

Nakon toga, počinje dvogodišnji proces pregovora o izlasku iz Unije, pojašnjava "Gardijan".

Bivši gradonačelnik Londona i lider kampanje za izlazak Britanije iz EU Boris Džonson je izjavio da "ne treba da bude žurbe" u izlasku Britanije iz Unije.

Nešto ranije su predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije, Donald Tusk i Žan-Klod Junker, kao i premijer Holandije Mark Rute, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, u zajedničkom saopštenju naveli da EU od Britanije očekuje da djeluje "što je prije moguće, bez obzira koliko bolno to bilo" i da "nema ponovnih pregovora o članstvu".