"Gradonačelnik Kan da London proglasi nezavisnim i da podnese zahtjev za članstvo u EU

"Jasno je da se ostatak zemlje sa tim ne slaže. Zato da ne bismo pasivno-agresivno glasali jedni protiv drugih na svim izborima, hajde da ozvaničimo razvod i uselimo se kod naših prijatelja na starom kontinentu", naveli su pokretači peticije
52 pregleda 6 komentar(a)
London, EU, Foto: Shutterstock
London, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2016. 16:56h

Na desetine hiljada građana Londona potpisalo je danas peticiju kojom se traži da ta metropola ostane u Evropskoj uniji, nakon što je gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio da prijestonica takođe ima pravo glasa kad je riječ o pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Peticiju pod naslovom "Za proglašenje Londona nezavisnim od Ujedinjenog Kraljevstva i priključenje Evropskoj uniji" je na sajtu change.org dosad potpisalo više od 40.000 ljudi, prenijela je agencija AFP.

Dok se na jučerašnjem referendumu 52 odsto građana Britanije izjasnilo za izlazak iz EU, u Londonu je pobijedila opcija za ostanak, za koju je glasalo 60 odsto stanovnika tog grada.

"London je internacionalni grad i mi želimo da ostanemo u srcu Evrope. Ovom peticijom se poziva gradonačelnik Sadik Kan da London proglasi nezavisnim i da podnese zahtjev za članstvo u EU", navodi se u peticiji.

"Jasno je da se ostatak zemlje sa tim ne slaže. Zato da ne bismo pasivno-agresivno glasali jedni protiv drugih na svim izborima, hajde da ozvaničimo razvod i uselimo se kod naših prijatelja na starom kontinentu", naveli su pokretači peticije.

Kan je prethodno izjavio da je "ključno da London, takođe, ima pravo glasa za stolom za kojim se bude pregovaralo o izlasku iz Unije, zajedno sa Škotskom i Sjevernom Irskom".

"Iako ćemo izaći iz EU, od ključne je važnosti da ostanemo dio zajedničkog tržišta. Napuštanje tog tržišta sa 500 miliona ljudi bi bila greška", rekao je Kan, koji je podržavao kampanju za ostanak Britanije u EU.

Osim Londona, Škotska i Sjeverna Irska su jedini djelovi Ujedinjenog Kraljevstva gdje je većina građana glasala za ostanak u 28-časovnom bloku.

Bonus video: