Merkel: Slovačka da bude pošten EU medijator

Ona je, povodom referenduma o budućnosti Velike Britanije u EU, rekla da je "jasno" da će ta zemlja imati drugačiji status ukoliko napusti Uniju i da će, kako je ocijenila, biti tretirana kao autsajder na tržištu EU, prenio je Rojters
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2016. 13:03h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da očekuje da će Slovačka biti "pošten posrednik" kada je riječ o pitanjima migranata, nakon što preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

"Kada je u pitanju dnevni red pred nama, a koji sada prije svega znači rješavanje pitanja rute iz Libije preko Sredozemnog mora, ne sumnjam da će Slovačka biti pošteni posrednik i da će, uz predsjedavanje, ujediniti države članice EU", poručila je Merkel.

Ona je, povodom referenduma o budućnosti Velike Britanije u EU, rekla da je "jasno" da će ta zemlja imati drugačiji status ukoliko napusti Uniju i da će, kako je ocijenila, biti tretirana kao autsajder na tržištu EU, prenio je Rojters.

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je da Evropa mora da bude realna o mogućnosti izlaska Velike Britanije iz EU.

On je novinarima rekao da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o mogućim scenarijima nakon referenduma, koji je zakazan za 23. jun, i istakao da je potrebna šira diskusija o budućnosti Evrope bez obzira na rezultat referenduma.

FIco i Merkel izrazili su nadu da će se građani Velike Britanije opredijeliti za ostanak u Uniji.

Fico je početkom mjeseca rekao da će Slovačka tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU, koje preuzima 1. jula, ostaviti po strani svoja stroga stanovišta kada je riječ o imigraciji i ponašati se kao pošten posrednik u rješavanju tog pitanja.

Bonus video: