Stoltenberg: Moskva pokušava da stvori zonu vojnog uticaja

Ministri odbrane NATO-a u utorak su odobrili slanje četiri bataljona, od 800 do 1.000 vojnika, u tri baltičke zemlje i u Poljsku
8 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2016. 09:07h

Moskva pokušava da stvori "zonu vojnog uticaja", izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući da je alijansa uočila velike i agresivne manevre na ruskoj strani.

"Mi smo posmatrali masivnu militarizaciju na granici NATO-a na Arktiku, Baltiku, od Crnog do Sredozemnog mora", rekao je Stoltenberg za njemački Bild.

Odluku alijanse o raspoređivanju bataljona u baltičkim državama i u Poljskoj, Stoltenberg opravdava tvrdnjom da je NATO "registrovao agresivne, nenajavljene, velike manevre na ruskoj strani", prenosi AFP.

"Naša odluka je donijeta u cilju odbrane. Ne želimo da izazovemo sukob - želimo da spriječimo sukob. Želimo da pokažemo našim partnerima da smo tu kada smo im potrebni", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ministri odbrane NATO-a u utorak su odobrili slanje četiri bataljona, od 800 do 1.000 vojnika, u tri baltičke zemlje i u Poljsku.

Rusija se žestoko protivi širenju NATO-a u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog čega je prošlog mjeseca najavila tri nove podjele u svom jugozapadnom regionu kako bi odgovorila na, kako navodi AFP, "pojačano vojno prisustvo duž njenih granica".

Bonus video: