Piloti aviokompanije SAS odbili povećanje plata, štrajk se nastavlja

Štrajk je organizovan u jeku sezone i ostavlja velike posljedice na rad aviokompanije. Danas su otkazani letovi na linijama od Stokholma do Atine, Brisela, Dablina, Frankfurta, Ženeve, Londona i Pariza
0 komentar(a)
pilot, avion, Foto: Shutterstock
pilot, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2016. 11:51h

Skandinavska aviokompanija (SAS) otkazala je većinu letova na linijama unutar Švedske i po Evropi, nakon što je sindikat pilota odbio povišicu plata, čime su ušli u četvrti dan štrajka.

Skadinavska aviokompanija, koja je 50 odsto u vlasništvu švedske, danske i norveške države, objavila je da nema precizne podatke koliki su finansijski gubici zbog štrajka, ali analititičari procjenjuju da štrajk nanosi štetu veću od 1,2 miliona dolara dnevno.

SAS je objavio da otkazuje oko 230 letova, čime su izmijenjeni planovi za 27 hiljada putnika. Na taj broj treba dodati još 50 hiljada putnika čiji letovi su otkazani od petka, prenosi B92.

Štrajk je organizovan u jeku sezone i ostavlja velike posljedice na rad aviokompanije. Danas su otkazani letovi na linijama od Stokholma do Atine, Brisela, Dablina, Frankfurta, Ženeve, Londona i Pariza.

Aviokompanija tvrdi da bi ispunjenje svih zahtjeva sindikata pilota dovelo do ukupnog povećanja troškova kompanije za deset odsto.

Sa druge strane, šef sindikata pilota Martin Lindgren kazao je da su piloti već pomogli aviokompaniji da uštedi milijarde tako što su pristali na 'plan za oporavak' koji je uključio otpuštanje njihovih kolega, smanjenje plata i administrativne uštede.

Štrajk je počeo nakon što je švedski sindikat pilota odbacio ponudu aviokompanije za povišicu plata za 2, 2 odsto, insistirajući na povećanju od 3,5 odsto, a pokušaji pregovora nijesu dali rezultate.

Bonus video: