NJEMAČKI VICEKANCELAR JASAN

Gabrijel o AfD: Sve što oni govore čuo sam od oca koji je do posljednjeg časa bio nacista

Prema njegovim riječima, "neki članovi AfD su protiv otvorenosti prema svijetu i liberalnih vrijednosti moderne Njemačke i teže društvu kakvo je bilo u najmračnijem dobu naše zemlje"
52 pregleda 0 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2016. 16:00h

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel uporedio je danas članove desničarske i antiimigracione Alternative za Njemačku (AfD) sa članovima nacističkog pokreta.

"Sve što ovi ljudi govore već sam ranije čuo i to od svog oca koji je do posljednjeg časa bio nacista", rekao je Gabrijel u intervjuu medijskoj grupi Funke.

Prema njegovim riječima, "neki članovi AfD su protiv otvorenosti prema svijetu i liberalnih vrijednosti moderne Njemačke i teže društvu kakvo je bilo u najmračnijem dobu naše zemlje".

Oni, kako kaže, žele da se vrate u period kad su žene sjedjele kući, stranci i pripadnici LGBT populacije bili nevidljivi i kad su se uveče uz pivo pjevale stare vojničke pjesme, prenose njemački mediji.

AfD se protivi njemačkoj politici prema migrantima i smatra da islam ne pripada Njemačkoj i da treba zabraniti minarete i burke.

Nedavno je potpredsjednik stranke Aleksandar Goland našao na meti kritika kada je navodno uvrijedio njemačkog fudbalskog reprezentativca Džeroma Boatenga, čiji je otac iz Gane, rekavši da niko ne bi želio da mu bude komšija.

Preporučujemo za Vas