SASTANAK U DREZDENU

O čemu će raspravljati Bilderberg grupa: Kako spriječiti da Tramp postane predsjednik SAD?

Na sastanku učestvuje više od 100 lidera, među kojima dva premijera, četiri ministra finansija, šefica MMF Kristin Lagard, brojni političari i aktuelni i bivši šefovi obavještajnih službi, a tu su i lideri mnogih kompanija kao i članovi evropskih kraljevskih porodica, ali i nekadašnji državni sekretar Henri Kisindžer
3 komentar(a)
Tašenbergpali hotel, Drezden, protest, Foto: Beta-AP
Tašenbergpali hotel, Drezden, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.02.2019. 20:49h

Članovi moćne i tajanstvene Bilderberg grupe imaju ovog vikenda sastanak u drezdenskom hotelu "Tašenbergpali", a među temama o kojima se razgovara je kako spriječiti Donalda Trampa da postane predsjednik SAD, kao i o mogućnosti izbijanja masovnih nemira zbog nejednakosti u svjetskom bogatsvu, ali i o migrantskoj krizi i Bregzitu.

Kako prenosi portal Infowars, kao što je uobičajeno veoma je malo detalja o listi tema o kojima razgovara Bilderberg grupa koja okuplja svjetske moćnike.

Na sastanku učestvuje više od 100 lidera, među kojima dva premijera, četiri ministra finansija, šefica MMF Kristin Lagard, brojni političari i aktuelni i bivši šefovi obavještajnih službi, a tu su i lideri mnogih kompanija kao i članovi evropskih kraljevskih porodica, ali i nekadašnji državni sekretar Henri Kisindžer.

Publicista i analitičar Pol Džozef Votson navodi da je prisustvo sastanku senatorke Lindzi Grejem, kritičarke Donalda Trampa, znak i potvrda da će Bilderberg grupa pokušati da osmisli načine kako da spriječi Trampov dolazak na vlast.

Jedna od tema je svakako i mogući izlazak Britanije iz EU što bi ugrozilo Uniju, navodi Votson.

Učesnici Bilderberške konferencije podliježu posebnim pravilima. Najvažnije je tzv. pravilo Četam hausa (1927. ga je postavio britanski Kraljevski institut za spoljne poslove): učesnici konferencije imaju strogu obavezu ćutanja o sadržaju razgovora i izlaganja referenata. 

Zbog toga je ovaj sastanak moćnika na meti kritika zbog netransparentnosti, jer konferenciju ne smiju da prate predstavnici medija - osim onih koji su pozvani kao ucesnici, prenosi Dojče vele.

Organizatori i učesnici, medutim, tvrde da je to rijetka prilika da se otvoreno govori o globalnim stvarima 

Ono što od informacija prodre u javnost, sve je samo ne spektakularno. Zna se da se okrugli stolovi, predavanja ili diskusije održavaju u ritmu od 90 minuta, a da je u pauzama na raspolaganju uobičajeno posluženje na bifeu, te vino koje mora da se plati, navodi Dojče vele.

Prvi sastanak Bilderberške grupe održan je 1954. godine, u hotelu Bilderberg u holandskom gradiću Osterbeku.

Preporučujemo za Vas