Debata u EP: Nemaju svi u jugoistočnoj Evropi grijanje, rasvjetu...

Zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Škrlec naglasio je da je energetsko siromaštvo važna tema u svim državama članicama EU
1 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: DOOR
Evropski parlament, Foto: DOOR
Ažurirano: 02.06.2016. 08:59h

U zemljama jugoistočne Evrope, prema procjenama, više od 30 odsto domaćinstava bori se sa energetskim siromaštvom. Da bi se efikasno riješio problem energetskog siromaštva u državama JIE, potrebna je saradnja svih ključnih aktera, zaključeno je na konferenciji Energetsko siromaštvo u jugoistočnoj Evropi koja je održana juče u Evropskom parlamentu u Briselu.

Energetsko siromaštvo je nemogućnost domaćinstava i pojedinaca da priušte adekvatne osnovne energetske usluge - grijanje, hlađenje, kuvanje, pranje i rasvjetu.

Na konferenciji u Briselu, kojoj je prisustvovalo 60 predstavnika institucija i organizacija koje se bave energetskim i socijalnim pitanjima, ukazano je da regionalne razlike takođe igraju značajnu ulogu u karakteristikama energetskog siromaštva, saopšteno je iz hrvatske organizacije DOOR.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Škrlec naglasio je da je energetsko siromaštvo važna tema u svim državama članicama EU.

On je podsjetio da je u prethodna tri mjeseca Evropski parlament usvojio dvije rezolucije kojima su države članice i Evropska komisija pozvani da se slože oko definicije energetskog siromaštva i da počnu da rješavaju taj problem kroz izmjene i dopune direktiva o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, kao i kroz implementaciju Akcionog plana za energetsku uniju na održiv način.

Profesor Univerziteta u Mančesteru Stefan Bouzarovksk smatra da rješavanje problema energetskog siromaštva u jugoistočnoj Evropi zahtijeva, prije svega, sveobuhvatnu rekonstrukciju stambenih zgrada i poboljšanja u oblasti energetske efikasnosti.

Bonus video: