Češka ostaje raj za pušače, Zeman: "Nasmijao sam se pun radosti"

"Time su pošli na ruku duvanskom lobiju i izdali su interese građana", optužio je premijer Sobotka koalicionog partnera ANO i lidera te stranke ministra finansija Andreja Babiša
1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2016. 19:35h

Neuspjeh da po ko zna koji put Poslanički dom češkog parlamenta pooštri zakon protiv pušača, zbog kojeg Češka u Evropi ima etiketu raja za pušače i pivopije, izazvao je danas razdor i uzajamne optužbe u koalicionoj vladi premijera Bohuslava Sobotke, a iskreno oduševio predsjednika Češke Miloša Zemana koji je okoreli pušač.

"Nasmijao sam se pun radosti, zato što sam sebi rekao da ne bih mogao da stavim veto na zakon ako bi prošao jer bih bio u sukobu interesa kao teški pušač", rekao je češkim medijima predsjednik Zeman.

Poslanici su danas nakon četvoročasovne burne i žestoke rasprave na kraju odbili izmjene Zakona kojima je Ministarstvo zdravlja htjelo da zabrani pušenje u restoranima i barovima, a takođe smanji dostupnost alkoholnih pića.

Iako je cijela vladajuća koalicija Češke socijaldemokratske stranke, Alijanse nezadovoljnih gradjana (ANO) i Hrišćanske demokratske unije - Češke narodne stranke, trebalo da glasa za zabranu pušenja, na kraju je dogovor miniralo 13 poslanika Alijanse i zakon nije prošao jer je za njega od 175 prisutnih glasalo 80 poslanika, 42 je bilo protiv i da prođe nedostajalo je svega osam glasova.

"Time su pošli na ruku duvanskom lobiju i izdali su interese građana", optužio je Sobotka koalicionog partnera ANO i lidera te stranke ministra finansija Andreja Babiša.

On je čak najavio da će se hitno sastati vladajuća koaliciji jer nije moguće da vlada izdrži ako jedan njen član već nekoliko puta minira u parlamentu zakone o kojima se dogovori cijela vlada.

"Već mi je dosta. Ako se to tako nastavi, mislim da koalicija neće izdržati", odgovorio je premijeru lider ANO, Babiš.

Miniranje dogovora i odbijanje da glasaju za zakon poslanici ANO pravdaju time da su u prvobitni predlog prije glasanja razni poslanici unijeli toliko izmjena, između ostalog da se u restorane uvedu pušionice, da je to postao propušački zakon za koji nema smisla glasati.

Restorani u Češkoj mogu tako i dalje da biraju da li će biti pušački ili nepušački, a predsjednik Zeman ne vjeruje da bi zbog propasti antipušačkog zakona mogla da padne vlada.

"Znate gradaciju pojma neprijatelj? Prvi stepen neprijatelj, drugi stepen smrtni neprijatelj, treći stepen koalicioni partner", našalio se povodom sporova u vladi češki predsjednik.