Da li je mafija pokušala da uvuče svoje ljude u zatvorski sistem: Namjestili ispit za stražare?

Rimski sud je odbio da saopšti detalje istrage, ali ministarstvo pravde želi da poništi rezultate ispita, piše Rojters
1 komentar(a)
Protest, Rim, Foto: Reuters
Protest, Rim, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2016. 20:36h

Za skoro osam hiljada mladih Italijana željnih posla, državni test prošlog mjeseca za samo 400 radnih mjesta čuvara u zatvoru bio je fijasko. Za mafiju, to je možda bila velika prilika, kazali su tužioci u Rimu, prenio je Rojters.

Oni sada istražuju rasprostranjenu i organizovanu prevaru pošto je 88 osoba uhvaćeno da nosi narukvice ili maske za mobilne telefone sa odgovorima na test, ili sa radio predajnicima ili slušalicama za koje se vjeruje da su korišteni za prenošenje odgovora.

Mafija Kamora, bazirana je sjeverno od Napulja, gdje je jedna kompanija štampala testove, možda se domogla odgovora i pokušala da uvuče svoje ljude u zatvorski sistem, u kojem se nalazi 7.000 članova bandi, uključujući oko 700 bosova, kazali su tužioci.

Takođe se vjeruje da je taj mafijaški klan prodavao odgovore drugim kandidatima za čak 25.000 eura.

Rimski sud je odbio da saopšti detalje istrage, ali ministarstvo pravde želi da poništi rezultate ispita, piše Rojters.

„To je sramota“, rekao je Donato Kapeće, generalni sekretar najvećeg italijanskog sindikata zaposlenih u kaznenim ustanovama (Sappe). „Prvi smo od ministarstva tražili pojašnjenje, nakon što je prevara otkrivena”, dodao je.

U Italiji, gdje je stopa nezaposlenosti mladih oko 40 odsto tokom tri godine, a stalni posao gotovo nemoguće naći, ovaj ispit iznosi na vidjelo neke od nevolja koje odavno pogađaju ekonomiju: rasprostranjena korupcija, rasprostranjeni uticaj mafije, nedostatak meritokratije i rigidno tržište rada.

„Nažalost, oni koji zaslužuju posao često ga ne dobiju“, izjavila je za Rojters 29-godišnja Mina, jedna od 1.400 žena koje su polagale ispit za zatvorskog čuvara.

Varanje na ispitima za poslove u javnoj službi nije neuobičajeno u Italiji i posljednjih godina je sprovedeno nekoliko istraga, uključujući one povodom testa za profesora univerziteta i saobraćajnog policajca.

Na trgu blizu ministarstva pravde u Rimu, danas su desetine mladih ljudi, koji su polagali test u aprilu, kao i članovi Sappea, duvali u pištaljke, mahali zastavama i pjevali himnu, zahtijevajući da vlada odmah zaposli hiljadu novih čuvara.

„Bio bih ponosan da nosim uniformu za državu“, rekao je Mario (25). „Ali, to je i pitanje nalaženja posla jer se u Italiji vrlo teško zaposliti i imati budućnost.“

Mauricio (24), koji je sa njim protestovao, je kazao: „Muka nam je od ravnodušnosti Italije i zakona ćutanja.“

Bonus video: