Video koji je šokirao Francusku: Policajac uperio pištolj na "Žute prsluke"

Javnost osuđuje, policija tvrdi da je u trenutku bilo neophodno
2763 pregleda 0 komentar(a)
Bilo napeto na protestu, Foto: Screenshot/Twitter
Bilo napeto na protestu, Foto: Screenshot/Twitter
Ažurirano: 23.12.2018. 18:11h

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak francuskog policajca koji je uperio pištolj na demonstrante dok ga oni napadaju. Sindikat policije saopštio da je njihov kolega djelovao u samoodbrani.

Policajac je izvadio oružje pošto su ga demonstranti na Jelisejskim poljima srušili sa motora, ali nije ispalio metak. Na video-snimku se vidi i kako drugi policajci šutiraju demonstrante koji ih napadaju.

Ipak, prijetnja smrtonosne akcije šokirala je mnoge Francuze, prenosi AP.

Mnogi demonstranti smatraju da je to primjer neadekvatne reakcije policije.

Sa druge strane, policija je saopštila da su kolege djelovale u samoodbrani.

Policajac sa pištoljem je "uradio pravu stvar" što je donijelo trenutak pauze koja je omogućila kolegama da bezbjedno napuste lice mjesta, rekao je Roko Kontento iz francuskog sindikata policije FGP.

Prema njegovim riječima, postupak policajca imao je za cilj da odvrati demonstrante.

Rekao da je ovaj slučaj izuzetak, ali da je policiji dozvoljeno da izvuče oružje ako je fizički ugrožena. Takođe je apelovao na oštrije sankcionisanje onih koji napadaju policiju.

Protesti "žutih prsluka", koji su proteklih nekoliko nedjelja izazivali haos na ulicama Pariza i širom Francuske, stišali su se u subotu, prenosi Tanjug.

Prema navodima policije, na ulice Pariza je izašlo samo 2.000 demonstranata u poređenju sa 4.000 koliko ih je bilo prije nedjelju dana i sa 10.000 koliko ih je izašlo prethodnih nedjelja.

Demonstracije su počele kao protest protiv povećanih taksi za gorivo, ali su kasnije prerasle u protest protiv politike francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Bonus video: