Vals: Osjećamo olakšanje zbog poraza desnice u Austriji

"Osjećamo olakšanje poslije saznanja da su građani Austrije odbacili populizam i ekstremizam i smatramo da cijela Evropa iz toga može izvući pouku", napisao je na Tviteru francuski premijer Manuel Vals
0 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2016. 16:51h

Zvaničnici francuske Vlade izrazili su "olakšanje" zbog današnjeg poraza desničarskog kandidata na predsjedničkim izborima u Austriji Norberta Hofera, koga je pobijedio nezavisni kandidat Aleksander van der Belen.

"Osjećamo olakšanje poslije saznanja da su građani Austrije odbacili populizam i ekstremizam i smatramo da cijela Evropa iz toga može izvući pouku", napisao je na Tviteru francuski premijer Manuel Vals.

Francuski predsjednik Fransoa Oland čestitao je Van der Belenu na pobjedi, rekavši da se raduje budućoj saradnji sa njim.

Sa druge strane, vodeća desničarska stranka u Francuskoj, Nacionalni front, koja bilježi konstantni porast popularnosti, čestitala je Hoferu na "odličnom rezultatu koji obećava buduće političke uspjehe".

Predsjednica Nacionalnog fronta Marin le Pen, baš kao i Hofer, gradi popularnost svoje stranke na migrantskoj krizi, rastućem evroskepticizmu i odbacivanju tradionalnog političkog poretka.

Francuska je jedna od evropskih zemalja sa najjačom desnicom, jer istraživanja pokazuju da bi Le Penova lako mogla ući u drugi krug predsjedničkih izbora, do kojih je ostalo manje od godinu dana.

Hofer bi, da je odnio pobjedu na predsjedničkim izborima, postao prvi ekstremni desničar na čelu jedne članice Evropske unije.

Predsjednik Austrije, čiji mandat traje šest godina, ne učestvuje u upravljanju zemljom, ali ima ovlašćenje da opozove Vladu i raspusti Parlament.

Bonus video: