Merkel: Turska mora da ispuni sve uslove za ukidanje viza

Merkel je poslije sastanka s Erdoganom u Istanbulu izrazila zabrinutost zbog njegove odluke da poslanicima ukine imunitet od krivičnog gonjenja
0 komentar(a)
Angela Merkel Erdogan, Foto: Reuters
Angela Merkel Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2016. 14:53h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu rekla da Ankara mora da ispuni sve uslove koje Evropska unija traži, uključujući reviziju protivterorističkih zakona, da bi dobila viznu liberalizaciju.

Merkel je poslije sastanka s Erdoganom u Istanbulu izrazila zabrinutost zbog njegove odluke da poslanicima ukine imunitet od krivičnog gonjenja.

Njemačka kancelarka je, ipak, rekla da je posvećena sprovođenju sporazuma EU i Turske u cilju smanjenja priliva migranata.

EU je, u okviru tog sporazuma, najavila ukidanje viza za građane Turske ako ispuni 72 uslova, ali Turska je odbila da izmjeni svoje protivterorističke zakone zbog borbe protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana, koju smatra terorističkom organizacijom.

U izjavi koja je prenjeta na njemačkoj televiziji, Merkel je rekla da je Uniji potrebno "ispunjenje svih tačaka" dogovora.

Turska se žali zbog, kako tvrdi, dvostrukih standarda koje primjenjuje EU i traži od Brisela da ispuni svoj dio dogovora.

Erdoganov ekonomski savjetnik Jigit Bulut izjavio je danas za državnu televiziju TRT da Turska može da donese "veoma radikalne odluke" ako Unija "ne ispuni obećanja data turskim državljanima".

"Svakakve vrste dogovora mogu biti suspendovane, uključujući dogovor o Carinskoj uniji. Sve veze s EU mogu biti preispitane", kazao je Bulut.

Bonus video: