Francuska: Novi sistem provjere putnika aviona

Da bi finansirala uspostavljanje novog sistema, Francuska je u protekle dvije godine dobila 18 miliona eura pomoći iz Brisela, navodi francuski radio RTL
0 komentar(a)
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2016. 14:04h

Francuska priprema novi sistem provjere avionskih putnika pomoću Registra podataka o putnicima (PNR), koji ima za svrhu otkrivanje rizičnih profila među putnicima, a koji će biti testiran krajem maja na pariskom aerodromu Roasi-Šarl de Gol i aerodromu u Nici, rekao je danas visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novi sistem će do kraja godine biti isproban na teritoriji cijele zemlje, a cilj je da bude u potpunosti operativan krajem 2016, naveo je isti neimenovani zvaničnik, prenose francuski mediji.

Ideja je, kako je objasnio, da se postepeno u taj sistem uključe sve aviokompanije koje operišu sa francuskih aerodroma.

Testiranje će obavljati pravi policajci, na osnovu podataka o putnicima dobijenim od aviokompanija.

"Provjerićemo kako sistem reaguje, koliko vremena mu je potrebno da odgovori na zahtjeve, koliko zahtjeva može da obrađuje u isto vrijeme i, prije svega, da li su odgovori suvisli", rekao je zvaničnik Ministarstva.

U početnoj fazi testiranjem će biti obuhvaćeno samo 40 odsto avionskog saobraćaja, objavio je pariski dnevnik "Figaro", navodeći među osam prvih kompanija koje će učestvovati u testiranju "Er Frans", "Delta erlajns", "Er transat", "Etihad", "Emirejts", jednu marokansku i još jednu evropsku kompaniju.

Da bi finansirala uspostavljanje novog sistema, Francuska je u protekle dvije godine dobila 18 miliona eura pomoći iz Brisela, navodi francuski radio RTL.

Francuska je saopštila da planira testiranje novog sistema dva dana nakon što se avion "Idžiptera" srušio u Sredozemno more, dok je letio na liniji Pariz-Kairo, sa 66 putnika i članova posade.

Novi sistem provjere avionskih putnika u Francuskoj će biti testiran nekoliko nedjelja nakon što su evropski poslanici usvojili evropski PNR, koji treba da omogući otkrivanje potencijalnih terorista, na osnovu informacija koje će aviokompanije od sada biti dužne da dostavljaju vlastima.

PNR sadrži sve podatke koje putnici daju avioprevoznicima kada rezervišu kartu ili kada se registruju za let.

PNR upoređuje spiskove sa imenima putnika koji sadrže adrese, podatke o sredstvima plaćanja, saputnicima i drugo sa podacima o osumnjičenjima sadržanim u velikom informacionom sistemu kriminalne i antiterorističke policije.

Čim se podaci podudare, pokreće se uzbuna.

Direktiva koja je polovinom aprila izglasana u Evropskom parlamentu, a koja će za dvije godine biti uvedena u državama članicama EU, iziskivaće od aviokompanija da šalju te podatke evropskim zemljama iz kojih ili u koje organizuju međunarodne letove.

Zemlje članice EU će potom međusobno razmjenjivati primljene informacije, kada to budu smatrale potrebnim.

Bonus video: