Ministri NATO se dogovorili da prošire operacije: "Mnogo možemo da uradimo u Sredozemlju"

Američki državni sekretar Džon Keri kazao je da NATO može imati pomorsku ulogu u misiji Evropske unije "Sofija" u spriječavanju ilegalnih migracija i krijumčerenja izbejglica
2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2016. 06:54h

Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO dogovorili su se u četvrtak na sastanku u Briselu da prošire svoje operacije u Sredozemlju da bi pomogli u suzbijanju krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz sjeverne Afrike u Evropu.

"Složili smo se oko toga da Alijansa može da učini mnogo više u Sredozemlju", izjavio je glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prenio je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri kazao je da NATO može imati pomorsku ulogu u misiji Evropske unije "Sofija" u spriječavanju ilegalnih migracija i krijumčerenja izbejglica.

"U današnjoj raspravi pokazalo se da postoji saglasnost da NATO može pomoći", istakao je Keri i dodao da NATO u toj misiji neće imati borbenu ulogu.

"Sofija", pomorska misija EU djeluje u međunarodnim vodama u blizini Libije.

Pošto ne može da djeluje u libijskim teritorijalnim vodama bez podrške Savjeta bezbjednosti UN, a na zahtjev libijske vlade koja se muči da uspostavi autoritet u zemlji, efikasnost te misije je ograničenog dometa, navodi Rojters.

NATO i EU ističu da bi mogli da djeluju bliže libijskim obalama ako bi to zatražila libijska vlada koja ima podršku UN.

Bonus video: