Češka ponovo odbija kvote za izbjeglice, spremna da tuži EU

Češka vlada spremna je da EU tuži sudu kao što je to krajem prošle godine učinila Slovačka ukoliko bude preglasana i taj novi krizni mehanizam relokacije izbjeglica bude usvojen
3 komentar(a)
Češka, Foto: Shutterstock
Češka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2016. 09:35h

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec dobio je danas mandat od vlade da na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u petak u Briselu odbije razgovor o kvotama za preraspodjelu izbjeglica, a da, kao apsolutni prioritet, zatraži zaštitu granica šengenskog prostora.

Češka je spremna i da, kao i Slovačka, tuži EU ukoliko se ipak izglasaju kvote kao rješenje.

"Od vlade imam za Brisel jasan mandat. Zalažemo se za dosljednu zaštitu granica i 'hot spot centre' koji funkcionišu 100 odsto. Za eksperimente kao što su kvote, nema vremena", poručio je danas Hovanec na Tviteru.

Češki ministar je saopštio da mu je vlada danas dala mandat da odbije izmjene u evropskoj politici azila koje bi u kriznim situacijama, kada neka članica ne može sama da savlada migracijski talas, pokrenule mehanizam relokacije po nacionalim izbjegličkim kvotama u ostalim zemljama-članicama, kako je predložila Evropska komisija.

Češki premijer Bohuslav Sobotka kazao je da Češka želi da se u petak na sastanku u Briselu uopšte ne razgovara, a kamoli odlučuje, o kvotama.

Češka vlada spremna je da EU tuži sudu kao što je to krajem prošle godine učinila Slovačka ukoliko bude preglasana i taj novi krizni mehanizam relokacije izbjeglica bude usvojen.

"Tada bih predložio vladi da je tužba EU sudu na mjestu", kazao je Sobotka, javlja češki javni TV servis ČT.

Češka će takođe tražiti da u eventualnu odluku o ukidanju viza za građane Turske na osnovu sporazuma Brisela i Ankare o zaustavljanju izbjegličkog talasa, EU unese i klauzulu da vize mogu da se lako obnove.

"Tako da u slučaju da ne funkcioniše politika vraćanja imigranata, ili se iz drugih zemalja pojača migracijski pritisak, možemo da obustavimo liberalizovani vizni režim", kazao je Sobotka.

Češka još prije godinu dana doborovoljno obećala da primi iz regiona Bliskog istoka, a kasnije i iz Turske, 400 izbeglica, ali je do sada prihvatila svega 52 izbjeglice.

Glavni problem je što Češka odbija ovlaš provjere, već zahtijeva i dokumenta koja potvrđuju ko su zaista izbjeglice, i da neće predstavljati rizik po bezbjednost Čeha. Takođe, masovna je pojava da izbjeglice ne žele u Češku, te i kada saznaju da će dobiti češki azil, radije napuštaju izbjegličke centre da izbjegnu relokaciju.

Bonus video: