Protesti i blokade širom Francuske zbog zakona o radu

Francuska željeznica je pozvala putnike da, ukoliko su u mogućnosti, odlože ili otkažu putovanja, a za sjutra najavljuje poremećaje
3 komentar(a)
Pariz protesti, Foto: Reuters
Pariz protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2016. 08:42h

Sedam francuskih sindikata pozvalo je danas na štrajk zbog predloženih izmjena zakona o radu, a među njima su Pariska saobraćajna mreža (RATP), Francuska željeznica (SNCF) i vozači kamiona, zbog čega je saobraćaj od ranih jutarnjih sati blokiran širom zemlje, javljaju francuski mediji.

U Parizu će protesti početi u 14.00 sati, dok su kamiondžije još tokom noći stupili u štrajk.

U oblasti Pariza, više autobuskih linija biće izmjenjeno, a neke stanice metroa biće zatvorene počev od 11.00 sati.

Najavljeni su i poremećaji u vazdušnom saobraćaju, pošto se štrajku pridružuju i sindikati pariskih aerodroma.

Francuska željeznica je pozvala putnike da, ukoliko su u mogućnosti, odlože ili otkažu putovanja, a za sjutra najavljuje poremećaje.

Grad Avr u Normandiji, koji francuski list "Figaro" opisuje kao "mrtav grad", paralisan je još od 06.00 sati, kada je oko 3.000 demonstranata blokiralo njegove lučne i industrijske zone, postaviši 15-ak blokada.

Puteve su na više mjesta u zemlji u znak protesta blokirali i vozači kamiona.

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je danas demonstrantima da neće ustuknuti kad je riječ o predlogu zakona o radu koji nedjeljama izaziva ulične proteste i koji je doveo do glasanja o povjerenju vladi.

"Neću popustiti", istakao je Oland u intervjuu za francuski Radio Erop1 i obećao čvršću akciju protiv onih koji prave nerede infiltrirajući se među ulične demonstrante i ulazeći u sukob sa policijom.

Francuska se suočava sa cjelonedjeljnim štrajkovima zbog reforme tržišta rada za koju vlada kaže da će to rigidno tržište učiniti fleksibilnijim, ali za koju protivnici izmjena tvrde da će podriti sigurnost zaposlenih, navodi AFP.

Najavljene izmene zakona o radu, koje predviđaju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje ljudi, podijelile su Socijalističku partiju i dodatno srozale ionako lošu reputaciju koju među Francuzima ima Oland, najnepopularniji francuski predsjednik ikada, kako pokazuju ankete.

Bonus video: