Moskva poziva na bojkot Evrovizije naredne godine

Predsjednik spoljno-političkog odbora ruskog parlamenta Konstatin Kosačev ocijenio je da je pobijedila "geopolitika" i dodao da bi pobjeda Ukrajine mogla "dati krila ukrajinskom rukovodstvu i ugroziti već osjetljiv mirovni proces na istoku te zemlje"
11 komentar(a)
Džamala, Ukrajina, Eurosong, Foto: Reuters
Džamala, Ukrajina, Eurosong, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2016. 14:59h

Pobjeda Ukrajine na takmičenju Pjesme Evrovizije s pjesmom o deportaciji Tatara s Krima u sovjetsko vrijeme predstavlja pobjedu politike, ocijenjeno je danas u Rusiji.

Pjevačica Džamala, Tatarka s Krima pobijedila je u subotu uveče u Stokholmu s pjesmom "1944" u kojoj je opjevala protjerivanje Tatara sa Krima u vrijeme Drugog svjetskog rata, po naredbi Jozefa Staljina.

"Nije pjevačica Džamala pobijedila niti njena pjesma, već je politika pobijedila umjetnost", izjavio je ruski senator Franc Klincevič koji je Rusiju pozvao na bojkot Pjesme Evrovizije naredne godine biti održana u Kijevu.

Predsjednik spoljno-političkog odbora ruskog parlamenta Konstatin Kosačev ocijenio je da je pobijedila "geopolitika" i dodao da bi pobjeda Ukrajine mogla "dati krila ukrajinskom rukovodstvu i ugroziti već osjetljiv mirovni proces na istoku te zemlje".

Bonus video: