Njemačka: Uhapšeno 120 ekoloških aktivista

Do sukoba je došlo još u subotu kada je oko 300 demonstranata pokušalo da uđe u elektranu "Švarce pumpe" koja pripada švedskoj grupi "Vatenfal", u Lauzicu, rekao je portparol policije
0 komentar(a)
Njemačka policija, Foto: Shutterstock
Njemačka policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2016. 11:31h

Njemačka policija je danas saopštila da je uhapsila 120 ekoloških aktivista poslije sukoba sa snagama reda tokom demonstracija na istoku zemlje protiv korišćenja fosilnih goriva.

Do sukoba je došlo još u subotu kada je oko 300 demonstranata pokušalo da uđe u elektranu "Švarce pumpe" koja pripada švedskoj grupi "Vatenfal", u Lauzicu, rekao je portparol policije.

Grupa demonstranata je napala obezbjeđenje centrale, uništila ogradu i ušla u dvorište gdje su bacali petarde.

Dva demonstranta su povrijeđena tokom hapšenja i odvedena u bolnicu, saopštila je policija.

Tome je prisustvovalo više od 2.000 ljudi, kažu organizatori, a protest je bio u okviru međunarodne kampanje "Oslobodimo se" koju su pokrenule nevladine organizacije, među kojima Grinpis i "350.org", zahtijevajući drastično smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

Portparol koalicije protiv nuklearne energetike i uglja optužio je policiju da je izazvala nasilje, rekavši da je intervenisala tek kada su se demonstranti pripremali da odu iz dvorišta centrale.

Od petka protivnici uglja su blokirali rudnik koji snabdijeva termoelektranu "Švarce pumpe". Oni su u subotu uspjeli da presretnu neke isporuke uglja, što je primoralo centralu da smanji proizvodnju.

Elektro-energetika Njemačke koja će zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane do 2022. godine, 42 odsto zavisi od uglja.

Debata o zatvaranju elektrana na ugalj koji je veliki zagađivač, trajala je čitave prošle godine, i na nju je veoma uticao strah od gubitka radnih mjesta.

Samo desetak takvih elektrana mora se zatvoriti na srednji rok.

U okviru svjetskog pokreta, stotine aktivista su danima kod dvije rafinerije na sjeverozapadu SAD gdje traže prekid upotrebe fosilnih goriva, a jedna grupa blokira željezničke pruge koje vode ka tim postrojenjima.

Slične demonstracije se održavaju i kod Los Anđelesa, Vašingtona i u saveznoj državi Njujork.

Bonus video: